Binnenland

Maag Noordse stormvogel minder vol met plastic

BNNVARA
foto: Vroege Vogels/Rolf van Oostenfoto: Vroege Vogels/Rolf van Oosten
  1. Nieuwschevron right
  2. Maag Noordse stormvogel minder vol met plastic

Waar de hoeveelheid plastic in de oceanen alleen maar toeneemt, vormt de Noordzee daar kennelijk een uitzondering op. Dat komt vooral door milieumaatregelen. En dat is ook te zien bij de Noordse stormvogel.

De hoeveelheid plastic die in de maag van Noordse stormvogels wordt gevonden is namelijk afgenomen, en dat is al jaren zo. Hierover vertelt zeebioloog Jan Andries van Franeker in Vroege Vogels.

Al veertig jaar onderzoekt zeebioloog Jan Andries van Franeker van Wageningen Marine Research de maaginhoud van langs de Nederlandse kust dood gevonden Noordse Stormvogels. De hoeveelheid plastic in de magen vormt namelijk een goede graadmeter van de hoeveelheid zwerfvuil in de Noordzee.

24 stukjes plastic in maag Noordse stormvogel

Van 115 aangespoelde Noordse stormvogels tussen 2014 en 2018 is de hoeveelheid plastic in de maag bepaald. Gemiddeld worden 24 stukjes plastic in een maag worden aangetroffen. Elk stuk weegt om en nabij 0,26 gram. Bijna alle magen bevatten wel iets van plastic. Daarnaast hebben jonge vogels meer plastic in de maag dan oudere vogels.

Plastic uit de maag van een Noordse stormvogel

De afname in de hoeveelheid plastic die wordt aangetroffen is statistisch significant, maar verloopt langzaam. De politieke doelstelling voor de lange termijn is dat hoogstens 10% van de stormvogels meer dan 0,1 gram plastic in de maag mag hebben. Op dit moment komt 43% van de 115 vogels uit boven de grenswaarde van 0,1 gram plastic in de maag.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie