Binnenland

Hoe overtuig je iemand om nog een vaccinatie te halen?

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe overtuig je iemand om nog een vaccinatie te halen?

Er is nog een groep mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dit kan veel verschillende redenen hebben. Utrechtse artsen die vanwege corona niet kunnen opereren, gaan vandaag proberen mensen te overtuigen om toch een vaccin te nemen.

Zijn ongevaccineerden te overtuigen om een vaccinatie te halen?

Vanwege het stijgende aantal coronapatiënten op de IC's in ziekenhuizen, wordt een groot deel van de reguliere zorg uitgesteld. Een deel van het zorgpersoneel heeft hierdoor tijd over, want ze kunnen niet zo snel of goed ingezet worden voor de verzorging van coronapatiënten. “Het allerbeste is dan om ervoor te zorgen dat hij weer kan opereren. Dat kan als mensen een vaccinatie nemen. Daarom gaan we met mensen in gesprek”, vertelt initiatiefnemer Bernard Leenstra in het Radio 1 Journaal.

Informeren

Leenstra wil vandaag het gesprek aangaan met mensen die twijfelen. Hij wil graag weten wat de reden achter de twijfel is van de mensen. “In sommige gevallen is het zo dat ze twijfelen door de verkeerde feiten. Als we dan de feiten helder hebben, dan kunnen ze een andere conclusie trekken dan dat ze nu doen.” Wanneer mensen na het gesprek dan geen vaccinatie willen. Dat vindt Leenstra dat hun goed recht. Hij merkt wel dat een groep mensen is die twijfelen en die na een gesprek zich laten vaccineren.

Spreekkamer

Leenstra merkt dat mensen geneigd zijn om eerder informatie aan te nemen van hun huisarts dan een instantie. “Als Hugo de Jonge of het RIVM tegen hen zegt: laat je vaccineren, dan komt het niet echt binnen.” Volgens hem heeft het dan ook een grote impact wanneer iemands huisarts aan hen vertelt om zich te laten vaccineren. “Ik en mijn collega’s dienen alleen het belang van de patiënt. Ik merk dat in de spreekkamer dat dit werkt.”

Argumenten

Het is van belang dat hij en zijn collega's luisteren naar degene die twijfelt. “Luister waar die angst zit, ga het gesprek eens aan en dan is het soms nog best simpel dat iemand zich laat vaccineren”, legt hij uit. Leenstra heeft verschillende redenen gezien waarom iemand twijfelt. “Er zijn bijvoorbeeld mensen die de overheid wantrouwen en ik kan dat ergens wel begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire.”

In het gesprek legt hij dan uit dat zij niet van de overheid zijn of voor ze werken. Zo vertelt hij dan ook dat hij en zijn hele gezin gevaccineerd zijn, in de hoop om mensen gerust te stellen. Daarnaast maakt hij duidelijk dat de reguliere zorg weer opgeschaald zou kunnen worden, als meer mensen gevaccineerd zouden zijn. “Willen we ervoor zorgen dat jouw opa en oma geopereerd kunnen worden, dan is vaccineren het allerbeste wat je kunt doen of andere uitleggen dat vaccineren werkt.”

Actie

Vandaag gaan er dus Utrechtse artsen de straat op om met mensen te praten en zelfs al worden er weinig mensen overtuigd, dan is Leenstra blij dat hij het gesprek is aangegaan met de mensen. “In het ergste geval hebben we meer begrip voor elkaar.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie