Binnenland
AVROTROS

Boodschappen stuk duurder dan vorig jaar: 'Prijs frisdrank en bier hoger dan inflatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boodschappen stuk duurder dan vorig jaar: 'Prijs frisdrank en bier hoger dan inflatie'

De prijzen van boodschappen zijn flink gestegen dit jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van marktonderzoeker GfK van dagelijkse boodschappen in alle Nederlandse supermarkten. Naast alledaagse benodigdheden zijn ook non-food producten flink duurder geworden in een jaar tijd.

Frisdrank en bier

GfK-onderzoeker Norman Buysse heeft een verklaring waarom we gemiddeld genomen meer betalen aan de kassa dan 9 maanden geleden. "Wij zien de stijging 3,6 procent is voor het totale supermarktassortiment. Dat is dat dan de gemiddelde stijging van de prijs per kilogram of liter. Dat zien we bijvoorbeeld bij categorieën zoals frisdrank, bier. Daar is de stijging in prijs hoger dan de inflatie. En sommige sommige producten zitten daar weer onder, zoals rijst en koffie."

De vraag is hoe die prijsstijging valt te verklaren. Juist het herstel van de economie zorgt er voor dat er veel vraag is naar de uiteenlopende producten, maar dat het de supermarkten niet altijd lukt om het aan te bieden. Buysse: "Dat heeft effect op de prijs van grondstoffen. Logistiek wordt duurder, evenals verpakkingsmaterialen en energie."

50 euro per week

Aïscha Sriram is alleenstaande moeder en moet op de kleintjes letten. "Ik probeer altijd zo rond de €50 te blijven per week voor mij en mij dochter. Maar het valt echt op dat het de laatste tijd moeilijk is om het daar bij te laten."

Aïscha geeft tips aan mensen met een krappe beurs over hoe ze kunnen besparen op boodschappen: "Er zijn verschillende dingen die je kunt. Een hele grote stap is een huismerk in plaat van het A-merk. Zelfs een A-merk in de aanbieding is vaak duurder dan het huismerk. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je schoonmaakmiddelen aanlengen. Dat is allemaal zo geconcentreerd, dat dat prima kan.

Snij en kook zelf

Op I Love Besparen deelt Aïscha nog meer tips: "Wat ik vaak adviseer: laat kant-en-klaar-maaltijden staan. Snij zelf je groente. Kruid zelf je kip. Schil zelf je aardappelen. Dat bespaart enorm."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie