Kamer geeft Rutte extra tijd voor Oekraïne-verdrag
- Nieuws
- Kamer geeft Rutte extra tijd voor Oekraïne-verdrag
[NOS] Premier Rutte krijgt zoals verwacht langer de tijd van de Tweede Kamer om te zoeken naar een oplossing voor het associatieverdrag met Oekraïne. Hij mag gaan proberen om het in Brussel aan te passen.
Vorige week vroeg Rutte de Kamer al om uitstel tot half december, als de Europese regeringsleiders elkaar ontmoeten, om verder te onderhandelen. Een meerderheid gaat daarmee akkoord.
Taai
PvdA-Kamerlid Maij zei in het debat over de kwestie dat het taai en frustrerend is, maar dat ze het kabinet de ruimte wil geven om de nee-stem van 6 april een plaats te geven. D66-Kamerlid Verhoeven zei dat hij akkoord gaat met zes extra weken. "We zien dan wel weer waar hij mee komt", aldus de D66'er.
Rutte gaf toe dat hij al voor het raadgevende referendum meer had moeten doen om het "geopolitieke" belang ervan beter te benadrukken. Ook zei hij dat het een terecht verwijt is dat de oplossing voor de impasse die na de volksraadpleging is ontstaan veel te lang op zich laat wachten.
Kritiek
Een motie van wantrouwen haalde het niet, maar de premier kreeg wel forse kritiek tijdens het debat. Partij voor de Dieren-leider Thieme waarschuwde dat het niet aan de premier is om te bepalen wat een 'nee' betekent. Ook SP-Kamerlid van Dijk benadrukte dat er naar het volk geluisterd moet worden.
CDA-leider Buma zei in het debat dat hij tegen referenda is, maar dat de uitkomst van dit referendum wel gerespecteerd moet worden. "De democratie is geen speeltuin", aldus Buma. Volgens hem is het oneerlijk om de uitkomst van een referendum alleen te respecteren als het je uitkomt.
Premier Rutte vroeg Buma het kabinet te steunen, maar de CDA'er antwoordde dat hij niet verwacht dat het kabinet met een goede oplossing komt.
Om het verdrag ook in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen, heeft Rutte de steun nodig van meer partijen dan hij nu in de Tweede Kamer heeft. De afgelopen tijd heeft hij daarom veel overlegd met partijen als CDA, D66, ChristenUnie en SGP. Vooral het CDA speelt een sleutelrol: zonder steun van deze partij in de Eerste Kamer is de kans op een meerderheid bijzonder klein.