Binnenland
AVROTROS

Dik pak sneeuw op je dak? 'Houd bij een plat dak rekening met instortingsgevaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dik pak sneeuw op je dak? 'Houd bij een plat dak rekening met instortingsgevaar'

Ligt er een dik pak sneeuw op je dak? Dan wordt het tijd om met een bezem de ladder op te klimmen, want veel daken in Nederland zijn niet bestand tegen de hevige sneeuwval, zo waarschuwt Kiwa BDA, dat dak- en geveladvies geeft. Een deel van het dak van winkelcentrum Makado in Purmerend stortte gisteravond al in en ook het dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek bezweek onder 3000 kilo sneeuw.

"Als er twintig tot dertig centimeter sneeuw op je dak ligt, kan het verstandig zijn om de sneeuw eraf te halen", waarschuwt Arjen van der Drift van Kiwa BDA in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Stuifsneeuw zorgt voor ophoping op één plek

Daken met een helling zullen minder last van een dik pak sneeuw hebben. Het gaat dan met name om platte daken waar je je zorgen om moet maken. Van der Drift: "Vooral stuifsneeuw, dat door de de wind van de grond opwaait, kan een groot probleem veroorzaken op platte daken doordat het zich door de wind op één punt ophoopt en topzwaar kan worden."

In Nederland staat in bouwregelgevingen vastgelegd dat de constructie van het dak een last moet kunnen dragen van twintig tot dertig centimeter sneeuw in combinatie met het water dat zich op het dak ophoopt.

Als huis- of pandeigenaar kun je de berekening van jouw dakconstructie opvragen via de gemeente. Of je daar daadwerkelijk iets aan hebt, is volgens Van der Drift de vraag. "Je moet dan een consultatiebureau inschakelen om die berekening na te rekenen en dat zegt dan nog steeds niets over de daadwerkelijke uitvoering van de constructie."

Van der Ligt legt uit dat het altijd kan dat de dakconstructie van jouw huis te licht is uitgevoerd of niet is uitgevoerd hoe de constructeur het had bedacht of dat er fouten zijn gemaakt. De beste en makkelijkste optie blijft dus: sneeuwruimen.

Aanpassen regelgeving voor de veiligheid van de dakconstructie

Er zijn de afgelopen dagen meerdere daken van grote panden ingestort. Een deel van het dak van winkelcentrum Makado in Purmerend stortte in en ook het dak van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek bezweek onder 3000 kilo sneeuw.

De voorspelling is dat we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. "Willen we ons hier tegen wapenen, moet de regelgeving worden aangepast om te zorgen dat er op een andere manier berekend wordt en de constructieve veiligheid op een zwaardere sneeuwval berekend is", zegt Van der Drift.

Controleer je hemelwaterafvoer

Dat geldt dan echter alleen voor nieuwbouwwoningen. "Voor bestaande bouw is en blijft de enige oplossing om de bezem in de hand te nemen en sneeuw te schuiven."

Wat je als huiseigenaar in ieder geval kunt doen om problemen met je dak te voorkomen, is ervoor zorgen dat je hemelwaterafvoer niet verstopt zit. "Bij aanhoudende vorst kan de sneeuw die tussendoor smelt een flinke laag ijs op het dak vormen. Als het dan opnieuw gaat sneeuwen krijg je een berg sneeuw op een laag ijs. Dan wordt het dak topzwaar en dan kun je pas echt in de problemen komen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie