Binnenland

Gps-horloges blijken eitje voor hackers

foto: Consumentenbond (via NOS)foto: Consumentenbond (via NOS)
  1. Nieuwschevron right
  2. Gps-horloges blijken eitje voor hackers

[NOS] Een aantal gps-horloges voor kinderen zijn zeer slecht beveiligd, blijkt uit onderzoek van de consumentenbond in Noorwegen. Vreemden kunnen de controle over de horloges overnemen en daardoor kinderen volgen en afluisteren.

De Consumentenbond noemt de situatie zorgelijk. "Dit moet niet kunnen", zegt woordvoerder Joyce Donat. De bond hoopt dat de horloges snel uit de handel worden gehaald. Websites als kinderhorloges.nl en bol.com hebben dat al gedaan. "Maar ze zijn nog wel verkrijgbaar op dumpsites en sites als Ali Expres."

Versleuteling

De horloges zijn kwetsbaar voor hackers omdat gegevens onversleuteld over het internet worden verstuurd. Naast kinderen afluisteren of volgen, is het mogelijk om de locaties die een horloge doorgeeft te veranderen. "Zo kan iemand doen alsof het kind op een plek is waar hij of zij niet is."
De bond wil dat beter wordt vastgelegd wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van producten die zijn aangesloten op het internet. "Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van producten, dat geldt ook voor digitale veiligheid. Dit moet goed dichtgetimmerd zijn. Momenteel is dat niet het geval."
Ster advertentie
Ster advertentie