Binnenland
AVROTROS

Wordt vaccin NDV-HXP-S terecht supervaccin genoemd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt vaccin NDV-HXP-S terecht supervaccin genoemd?

De verwachtingen zijn hoog van een nieuw vaccin tegen corona. Het vaccin NDV-HXP-S wordt volgens de Belgische viroloog Johan Neyts terecht een potentieel supervaccin genoemd. "Ik heb er alle vertrouwen in. Het zou een goed vaccin moeten worden", zegt hij in Blok&Toine.

"Alle vaccins die goed zijn kunnen ons redden. Op naar de vrijheid! Ook dit vaccin zal ons kunnen helpen", zegt hij.

Beste ontwikkelaar

Het nieuwe vaccin is niet niet alleen goedkoper, maar ook effectiever en makkelijker te produceren dan de huidige vaccins. Het wordt bovendien ontwikkeld door de beroemde Amerikaanse bioloog Jason McLellan.

Volgens Neyts een van de beste vaccin-ontwikkelaars. "Jason is een knappe wetenschapper. Hij heeft de basis gelegd voor het ontwikkelen van de beste vaccins tegen coronavirussen." Neyts is nu al enthousiast over de onderzoeksresultaten tot nu toe. "Voorlopig zijn er alleen resultaten op proefdieren, maar die zijn veelbelovend."

Testen

Het supervaccin is op dit moment nog niet klaar voor gebruik. Het wordt in verschillende landen in de wereld getest. Wanneer het vaccin op de Nederlandse markt komt, is nog maar de vraag.

Het wordt nu ontwikkeld in Braziliƫ, Mexico, Thailand en Vietnam. Maar volgens Neys kan het voor ons, maar ook in ontwikkelingslanden veel betekenen.

supervaccin tegen corona kan ons redden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie