Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: demonstranten keren Lubbers de rug toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: demonstranten keren Lubbers de rug toe

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 26 oktober 1985, keren demonstranten premier Lubbers de rug toe als hij een toespraak wil houden na het aanbieden van miljoenen handtekeningen tegen de plaatsing van kruisraketten.

'De bom': die werd vaak besproken in de jaren '80. De wereld was in de ban van de Koude Oorlog en ook Nederland dreigde er in verzeild te raken.

De Sovjet-Unie had zevenhonderd raketten op West-Europa gericht. Als reactie daarop besloot de NAVO in 1979 om bijna 600 Amerikaanse kruisraketten te plaatsen in vijf West-Europese landen.

Je raadt het misschien al: één van die landen was Nederland. In de Brabantse plaats Woensdrecht zouden er 48 worden geplaatst.

Lubbers was op 26 oktober 1985 in de Haagse Houtrusthallen voor een toespraak. Voordat hij het podium betrad, overhandigde Komitee Kruisraketten Nee hem 3,7 miljoen handtekeningen tegen de plaatsing van die kruisrakketten.

De plaatsing ging uiteindelijk niet door. Niet zozeer vanwege de miljoenen handtekeningen, maar vooral omdat de Nederlandse overheid de plaatsing de hele tijd voor zich uit schoof. Tot de kruisrakketten, dankzij de ontspanningspolitiek van president Michail Gorbatsjov, niet meer nodig waren.

Dat was toen, dit is nu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie