Binnenland
NOS

Op verzoek van Indonesië en Sri Lanka geeft Nederland 478 stukken van geroofde kunst terug

foto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Op verzoek van Indonesië en Sri Lanka geeft Nederland 478 stukken van geroofde kunst terug

Nederland geeft op verzoek van Indonesië en Sri Lanka 478 geroofde kunstobjecten terug, die in het Rijksmuseum en het Nationaal Museum van Wereldculturen staan. Dat heeft staatssecretaris Uslu besloten.

Op verzoek van Indonesië en Sri Lanka geeft Nederland 478 stukken van geroofde kunst terug

"Het gaat over een aantal groepen objecten, daar zitten onder andere de Lombokschat en de Singosari-beelden tussen", vertelt Marieke van Bommel, directeur van het Nationaal Museum voor Wereldculturen, in het NOS Radio 1 Journaal. "De meeste staan nu bij on in de tentoonstelling, tot maandag, dan dragen we ze over."

Teruggeven

Een deel van de collectie van het Museum voor Wereldculturen hebben een verkeerde herkomst, vertelt Van Bommel. "Die zijn bijvoorbeeld geroofd in koloniale tijd. Dat willen we rechtzetten met z’n allen. Nederland heeft daar beleid over ontwikkeld en nu is de tijd om de eerste overdracht binnen dat nieuwe beleid te doen."

Het museum heeft extra onderzoek gedaan naar de herkomst van hun kunst. Zo komen ze achter de geschiedenis van de Lombokschat. "Daarvan weten we dat het een strafexpeditie is geweest, waar dingen zijn meegenomen toen het eiland Lombok overgenomen werd door Nederland."

Besluit

Er wordt al langer nagedacht over het teruggeven van geroofde kunst. Nu wordt dan eindelijk een deel teruggegeven. "Wij waren er al een tijdje klaar voor als museum, maar er moet altijd eerst een vraag komen van de andere partij. Indonesië heeft in september die vraag neergelegd. Daarmee konden we aan de gang, ik denk dat dit de start is van een heel mooi proces."

Ook al had Van Bommel de objecten direct terug willen geven, dat kan niet zomaar. "De objecten zijn eigendom van de staat. Het is ook heel goed dat we een procedure hebben vastgesteld hoe dat gaat", legt ze uit. "Er is een onafhankelijke commissie van het museum die een advies uitbrengt over die objecten. We leveren het onderzoek aan en dan kijken zij of het voldoet aan de voorwaarden van restitutie."

Tentoonstelling

Er verdwijnen wat objecten uit de tentoonstelling van het museum. Tot maandag zijn die nog te zien. Van Bommel wil er ook bij stil staan dat ze terug gaan naar het land van herkomst. Daarna worden de vitrines weer gevuld met andere kunstwerken.

RJN geroofde kunst

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie