Binnenland
KRO-NCRV

Ab Osterhaus: 'Ons geheugen is kennelijk zeer kort'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Ab Osterhaus: 'Ons geheugen is kennelijk zeer kort'

Het OMT adviseert twee weken thuis te blijven na terugkomst van vakantie uit een 'oranje gebied'. Tot harde maatregelen komt het niet. "Ons geheugen is kennelijk zeer kort", zegt Osterhaus in Spraakmakers over de corona-uitbraak in maart. "Nu staan we aan de vooravond van het mogelijk weer gebeuren en discussiëren we of er wel bewijs is voor een maatregel."

De uitbraak was een enorme klap voor de gezondheidszorg en de economie. Nu een tweede piek mogelijk op komst is, is Osterhaus voor maatregelen. "Better safe than sorry." Als de maatregel overdreven blijkt te zijn 'is dat jammer'.

In Nederland worden maatregelen niet genomen, omdat bewijs van effectiviteit ontbreekt, maar elders in de wereld worden maatregelen we genomen "met behoorlijke goede argumentatie en aanwijzingen dat het werkt."

Nederland moet volgen, vindt Osterhaus, "om te voorkomen dat we eenzelfde periode krijgen als in maart."

'Voorkomen dat jongeren verspreiden'

Volgens intensivist Diederik Gommers valt de tweede piek nog mee. Het virus leeft wel op, maar mensen worden minder ziek, wat lijdt tot minder ziekenhuisopnamen. Osterhaus is het niet met deze gedachtegang eens, omdat de jongeren die niet ziek worden het wél door kunnen geven. "Dat hebben we ook gezien met dat hele carnavalgebeuren aan het begin van de eerste piek."

"We moeten niet de ziekenhuismensen laten spreken, maar de epidemiologen." Dat de ziekenhuizen het aankunnen, mag niet leidend zijn. "De stellingname moet zijn: we moeten voorkomen dat het virus zich onder jongeren verspreidt en van daaruit naar de kwetsbare mensen."

'Disproportioneel'

"Ik vind dat alle maatregelen proportioneel moeten zijn en goed uitlegbaar", zegt hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers. Zelf is ze op dit moment op vakantie in Kroatië. Op moment van vertrek een geel gebeid, nu oranje – en dus geld het advies om bij thuiskomst twee weken in zelfquarantaine te gaan. Maar in de regio waar Olfers, tevens jurist, zicht bevindt, zijn geen gevallen van corona. Als het een plicht zou zijn om in quarantaine te gaan "is dat niet meer uitlegbaar."

Als zo'n plicht er wel komt vanuit bijvoorbeeld de veiligheidsregio, zou Olfers zich eraan houden. "Maar wel onder groot protest, omdat ik vind dat het disproportioneel is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie