Binnenland
AVROTROS

OMT adviseert basisschoolklassen niet meer naar huis te sturen bij besmetting: 'Ouders lopen tegen mentale breakdown aan na 1,5 jaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT adviseert basisschoolklassen niet meer naar huis te sturen bij besmetting: 'Ouders lopen tegen mentale breakdown aan na 1,5 jaar'

Het OMT adviseert het ministerie van volksgezondheid om per 20 september de coronamaatregelen voor het primair onderwijs te versoepelen. Dat zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy. Of er naar dat advies wordt geluisterd weten we pas op 20 september, maar velen vinden het wel een goed idee.

Klachten

"Er wordt veel te vaak een hele klas naar huis gestuurd, waar dat niet hoeft", laat Karoly Illy weten. "Dat brengt onhandige situaties met zich mee: leerachterstanden bij kinderen, overwerkte ouders... Hoe eerder we kunnen versoepelen, hoe beter."

Marjet Winsemius, directeur van de vereniging voor Werkende Ouders, geeft aan dat er veel meldingen binnenkwamen van ouders met de handen in het haar. "Ik hoop echt dat er geluisterd wordt naar dit advies. Na anderhalf jaar lopen ouders echt tegen een mentale breakdown op." Winsemius geeft aan dat iedereen er baat bij heeft als kinderen zo veel mogelijk naar school gaan.

Grenzen opzoeken

Bram van der Helden geeft les aan groep acht. "Vorig jaar heeft elke klas een keer in quarantaine gezeten," vertelt de leraar. "Iedereen moet natuurlijk met een veilig gevoel naar school kunnen. Maar we kijken als school wel naar wat wél kan. Vanuit praktisch oogpunt, maar ook vanuit kwaliteit."

Van der Helden zien ook dat het een flinke kluif gaat worden. "Online en fysiek lesgeven is niet makkelijk," legt de leraar uit. "Maar als je genoeg leraren hebt is het mogelijk. Wij hebben drie docenten, voor twee klassen. Als het nodig is, kan er dus iemand bijspringen."

Respect voor leraren

De directeur van de vereniging voor Werkende Ouders ziet ook een pluspunt: "Er is zoveel respect voor de leerkrachten gekomen vorig jaar," zegt Winsemius. "Het is echt heel fijn als de kinderen naar gewoon school kunnen."

Winsemius herkent de mogelijke obstakels, maar ziet vooral dat de maatregelen nu niet meer rendabel zijn. "Corona gaat voorlopig niet weg. En met een kind op schoot werken, is niet langer vol te houden."

Ster advertentie
Ster advertentie