Binnenland
NOS

Schoolleiders blij met OMT-besluit over snotneuzen en testen van basisschoolleerlingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolleiders blij met OMT-besluit over snotneuzen en testen van basisschoolleerlingen

Basisschoolleerlingen met een snotneus mogen niet naar school en moeten zich laten testen, staat in een nieuw OMT-advies. De schoolleiders juichen deze duidelijkheid toe, bleek in het NOS Radio 1 Journaal.

De Algemene Vereniging van Schoolleiders is blij met het aangepaste OMT-advies over snottebellen op school. “Door de ongelooflijke onzekerheid die er heerst, hadden wij erop aangedrongen dat duidelijker moest worden wat er wel en niet kan”, zei AVS-voorzitter Petra van Haren in het NOS Radio 1 Journaal.

Duidelijkheid

In het advies, dat gisteravond laat verscheen, staat dat basisschoolleerlingen met een neusverkoudheid moeten thuisblijven, met het dringende advies zich te laten testen. Voor hen geldt nu hetzelfde testbeleid als voor andere leeftijdsgroepen. Van Haren: “We willen het zekere voor het onzekere nemen en de risico’s zo beheersbaar mogelijk maken. We zijn erg blij met deze duidelijkheid.”

Sommige scholen hadden zelf al bepaald dat kinderen met een snotneus niet meer welkom zijn, andere moeten dit weekend hun beleid nog bijstellen en ouders opnieuw informeren. Van Haren hoopt dat het lukt iedereen tijdig op de hoogte te brengen van de regels die vanaf maandag gelden.

Toestemming van ouders

De AVS is bezig om sneltesten naar school te laten komen, liefst in een minder belastende vorm zoals een ademtest. “We moeten ons instellen op een periode waarin dit cruciaal kan worden om de scholen blijvend open te houden, ook als corona langer duurt.” Van Haren benadrukt dat kinderen op school alleen getest kunnen worden als de ouders daarvoor toestemming hebben gegeven.

Schoolleiders blij met snotneuzenbeleid

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie