Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: finales promotie/degradatie en hoogtemeters in de Giro

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: finales promotie/degradatie en hoogtemeters in de Giro

Op deze eerste pinksterdag worden in Emmen en Almere de tweede finalewedstrijden gespeeld van het promotie/degradatie-voetbal. En ook in de Giro is het spannend, het peloton wacht vandaag enorm veel klimwerk. NOS Langs de Lijn doet verslag. Verder: bevraagt OVT of mannen niet gebaat zijn met een feministische golf en kijkt Reporter Radio naar de problematische fundering onder onze huizen. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Promotie/degradatie

Na vandaag is bekend wie er volgend jaar in de eredivisie speelt. Om 14.30 uur begint de eerste finale van het promotie/degradatie-voetbal. In en tegen Emmen proberen de Rotterdammers van Sparta handhaving te realiseren. Bij de eerste wedstrijd in Rotterdam werd niet gescoord. De Eredivisie kent naast Fortuna Sittard in ieder geval nog één andere nieuwkomer.

De andere finale tussen De Graafschap en Almere City FC begint om 16.45 uur. Ook daar werd de in heenwedstrijd gelijk gespeeld. In Almere wisten de clubs echter wel tot scoren te komen, het werd 1-1. Is het uitdoelpunt van de superboeren van doorslaggevende waarde? Je hoort het bij NOS Langs de Lijn.

Afzien in de Giro

De etappe van vandaag kent vrijwel geen enkele vlakke kilometer. Net als gisteren oppassen geblazen voor de klassementsrenners. Het einde van de etappe bestaat ook uit klimmetjes, niet de steilste der alle klimmen. Maar steil genoeg om verschil te maken. De kans is aanwezig dat een grote groep eendagsvliegen een gooi doet naar de zege.

Weten zij de klassementsrenners voor te blijven? En wie draagt er na vandaag welke trui? NOS Langs de Lijn door de dag heen, en zorgt de laatste kilometers voor live verslag.

Feministische mannen

Jens van Tricht pleit voor de emancipatie van de man. In zijn boek Waarom feminisme goed is voor mannen vraagt de sociaal wetenschapper en specialist mannenemancipatie zich af of het geen tijd is voor een eerste mannelijk feministische golf. De vrouwen hebben immers al twee golven achter de rug en de man blijft achter. De auteur is te gast bij OVT, vanaf 10.00 uur.

Verder vandaag

  • Reporter Radio - waar er vanaf 19.00 uur onder andere naar de wegzakkende funderingen van onze huizen wordt gekeken. Naar schatting is bij 400.000 woningen sprake van wegzakkende funderingen. Op de krappe huizenmarkt worden deze problemen het liefst verzwegen, want de kosten voor een nieuwe fundering zijn gemiddeld zo'n 50.000 euro. Dit kan zo hoog oplopen dat bewoners gedwongen zijn hun huis te verkopen. Een reportage van Klaas den Tek.
  • Kwesties - discussieer vanaf 20.00 uur mee over de uitzetting van Afghaanse asielzoekers. Vorig jaar werden negentig vluchtelingen gedwongen om terug te keren naar Afghanistan. In datzelfde jaar zijn daar ruim 10.000 doden en gewonden gevallen, waarvan het grootste deel burgers. Kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen. En de Raad van State besloot in maart dat Nederland Afghanen mag blijven uitzetten, in het voorjaar komt justitie en veiligheid met een nieuw ambtsbericht over de situatie in Afghanistan. Tot die tijd mogen we de Afghanen uitzetten.
  • Radio Doc - kijkt vanaf 21.00 uur naar 'de kafkaknop' als laatste strohalm. Deze knop is voor medewerkers die kampen met organisatorische problemen die ondanks herhaalde pogingen maar niet worden opgelost. Tientallen grote Nederlandse organisaties - van ziekenhuizen tot de belastingdienst - hebben een Kafkaknop op hun interne website staan. Wordt er via de Kafkaknop een melding gedaan, dan gaat een team van medewerkers in de hoogste regionen van de organisatie met het probleem aan de slag en moet er binnen drie maanden een oplossing liggen.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie