Binnenland
AVROTROS

Alles moet wijken voor corona

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Alles moet wijken voor corona

Het coronavirus is hét grote, acute gevaar van deze tijd. De aanpak van andere wereldproblemen, zoals klimaatverandering, staat daardoor op een laag (gas)pitje. Terwijl een probleem als luchtvervuiling ook heel veel levens eist. Dr Kelder spreekt met Patrick Jansen, universitair hoofddocent van de Wageningen Universiteit, over moeder Aarde in tijden van corona.

{podcast audio="125744" caption="#213 - Moeder Aarde vs. Corona" }
Het acute risico van corona is ons inmiddels duidelijk. Maar wereldwijd eist luchtvervuiling jaarlijks 7 miljoen doden. "De grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden", zegt Jansen. "Maar dat is allemaal wat diffuus, langdurig, abstract. Dus blijven maatregelen uit."

Video niet beschikbaar

Nu voor de mens een ophokplicht geldt, zien we dat de aarde weer een beetje kan ademen. Kunnen we deze coronacrisis niet aangrijpen om te leren, om dingen anders te gaan aanpakken? "Daar is nu vrij veel discussie over onder wetenschappers. Biodiversiteitsbescherming bijvoorbeeld, dat komt maar niet van de grond."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaan we deze kans nu benutten? "Je moet dat blijven hopen, natuurlijk." Maar onverdeeld optimistisch is Jansen niet. De economische impulsen die overheden geven, gaan het verschil maken. Daarin ligt voor hen een belangrijke taak.

Dr. Patrick Jansen: een adempauze voor moeder aarde.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie