Binnenland

Dit is de enige manier om de huurmarkt te redden
BNNVARA

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de enige manier om de huurmarkt te redden

Dat de huizenprijzen door het dak gaan, hebben we eerder gehoord. Maar dat beleggers de huurprijzen opjagen is minder bekend. GroenLinks wil daar wat aan doen. Kamerlid Paul Smeulders komt daarom met een initiatiefnota. In De Nieuws BV zet Carola de Groot, huizenmarkteconoom bij de Rabobank, haar vraagtekens bij het plan.

Volgens Smeulders is er een tekort aan passende betaalbare woningen en steeds minder mensen kunnen de vraagprijs van een woning betalen. Een kleine groep die wel in staat is om de hoge huizenprijzen te financieren zijn volgens Smeulders de beleggers die in bepaalde steden massaal woningen opkopen.

Vervolgens verhuren deze beleggers de woningen voor te hoge prijzen. Hierdoor kunnen veel mensen die een woning hebben die qua prijs of qua oppervlakte niet passend is, niet goed doorstromen. Smeulders legt uit dat goedkope woningen daarom ook bezet blijven. Wat ook een tekort aan sociale huurwoningen veroorzaakt.

Drie voorstellen in de nota

Smeulders: "Wij stellen drie dingen voor. Het eerste gaat over het 'woonwaarderingsstelsel'. Dat is een puntenstelsel op basis waarvan op dit moment de huur objectief wordt berekend. Dat loopt nu tot 720 euro door. Wij willen dat doortrekken tot 1300 euro." In de praktijk betekent dat als een huisjesmelker een pand aankoopt en gaat verhuren, hij niet zelf een prijskaartje kan hangen aan die plek.

Ten tweede staat in de initiatiefnota dat speculanten verhuurdersheffing moeten betalen. Smeulders: "Dat moeten woningcoöperaties ook. Geef dat geld van de speculanten als korting aan de coöperaties. Zodat zij extra woningen kunnen bouwen, juist voor de lage middeninkomens."

Als laatste stelt Smeulders voor om "de overdrachtsbelasting van 2% voor starters naar 0% te brengen. Dus dan krijgen starters die een huis willen kopen op de woningmarkt een betere kans. En voor speculanten of mensen die meer dan twee huizen hebben, verhogen we de belasting naar 10%. Zodat je kan zorgen dat de koopwoningen naar mensen gaan die erin willen wonen."

'Er moeten meer woningen worden bijgebouwd'

De Groot: "Ik deel de probleemanalyse, maar tegelijkertijd denk ik dat in de plannen van GroenLinks de schuld te snel in de schoenen wordt geschoven van de particuliere verhuurders. Het feit dat particuliere verhuurders een hogere huurprijs kunnen vragen heeft er alles mee te maken dat er nu een enorm tekort aan woningen is."

Volgens De Groot wordt met het plan van GroenLinks de kern van het probleem niet aangepakt: "Het feit dat die particuliere verhuurders in bepaalde gebieden relatief hoge huren kunnen vragen, komt gewoon omdat er een tekort is aan huurwoningen. Dus eigenlijk is de oplossing vrij simpel: er moeten meer woningen worden bijgebouwd."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie