Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: Knutselen met wc-rollen is onhygiënisch

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: Knutselen met wc-rollen is onhygiënisch

Voor veel Vlaamse moeders en vaders zijn cadeaus gemaakt van toiletrollen door hun knutselende kroost verleden tijd. De rollen zijn onhygiënisch volgens veel Vlaamse kleuterscholen en dus worden ze massaal uitgebannen. In Nederland zijn toiletrollen onverminderd populair in de knutsel-les. Is het maken van deze kartonnen verrekijkers, kettingen en vlinders wel of niet onhygiënisch? Lammert de Bruin zocht het uit.

Volgens directeur Mieke Blomme van de Spes Nostra kleuterschool in het Vlaamse dorp Heule wel onhygiënisch. Daar is het gebruik van toiletrollen bij het knutselen verboden: "Wc-rolhouders zijn niet altijd afgesloten en iedereen weet ook dat kleine kinderen niet steeds even netjes zijn op het toilet. Daarnaast leveren mensen die toiletrollen in en je weet nooit waar die geweest zijn. Voor alle zekerheid verkiezen wij dus keukenrollen."

Verwaarloosd stiefzoontje

Microbioloog Rijkelt Beumer vindt dit onzin. "De kans dat kinderen ziek worden door te spelen met toiletrollen is verwaarloosbaar klein.'', zegt Beumer. ''De rol wordt namelijk beschermd door het papier eromheen. Bacteriën op de rol gaan al snel dood. Bovendien zouden de kinderen echt moeten sabbelen op het karton, voor het besmettelijk wordt. Docenten kunnen daar op toe zien."

Wel maakt Beumer zich zorgen over de hygiëne op wc's in kleuterscholen. "De toiletten zijn het verwaarloosde stiefzoontje op scholen. Docenten moeten er beter op letten dat kinderen hun handen goed wassen en niet hun vingers aflikken, nadat ze naar het toilet zijn geweest. Daarin is nog een wereld te winnen."

Feit of Fictie?

Kleuters kunnen nog gewoon verrekijkers en kettingen in elkaar knutselen van toiletrollen, want de stelling is fictie. Van wc-rollen kan je niet ziek worden, al moeten de docenten er wel op toezien dat kinderen niet gaan sabbelen op het karton.

Feit of Fictie: Knutselen met toiletrollen is onhygiënisch

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie