Binnenland

De kinderen van Dutch Quarter kunnen geen kant op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De kinderen van Dutch Quarter kunnen geen kant op

[NOS] Terwijl steeds meer mensen wegkomen van Sint-Maarten, blijft één groep achter: kinderen. De meesten hebben geen paspoort en kunnen dus geen kant op. Antropologe Jordi Halfman van de Universiteit van Amsterdam maakt zich ernstige zorgen om deze vergeten groep.

Kinderen komen jaarlijks van over heel de wereld naar het eiland omdat hun ouders werk vinden in de toeristische industrie. Vaak gaat het om simpele baantjes. "Hun ouders maken kamers schoon of halen vuil op", legt Halfman uit in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Voedsel

Ze doet onderzoek naar het onderwijs in Sint-Maarten en gaf lange tijd les op een openbare basisschool. Halfman maakt zich zorgen om 'haar kinderen'. Met één leerling heeft ze contact gehad. "Die is oké, maar veel van mijn oud-leerlingen wonen in gebieden waar überhaupt nog niemand is geweest. Ik ben bang dat het daar niet zo goed gaat".

Het overgrote deel van haar leerlingen woont in Dutch Quarter. "Daar staan huizen die lost-vast aan elkaar zijn gezet. Niet per se de huizen een orkaan doorstaan." Halfman schat in dat de schade er enorm is en dat gezinnen geen kans hadden om zich voor te bereiden om Irma. "Het zijn geen mensen die extra geld over hadden om van tevoren eten in te slaan of hout te kopen om alles goed af te timmeren."

Werkloos

Nu hotels en resorts in puin liggen, zitten hun ouders voorlopig zonder werk. "Lastig om te zeggen hoe het nu verder met ze moet. Ik kan me voorstellen dat hun ouders werk zoeken op een andere plek. Alleen steeds meer grenzen gaan op slot. Je gunt die kinderen juist een plek waar ze welkom zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie