Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Gedwongen een kind afstaan, glurende klusjesmannen en de Eredivisie

foto: Noelle Ottofoto: Noelle Otto
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Gedwongen een kind afstaan, glurende klusjesmannen en de Eredivisie

Ongehuwde moeders die gedwongen worden om hun kind af te staan. Trainingen voor klusjesmannen om achter de voordeur mee te kunnen gluren. En de tweede helft van speelronde 6 in de Eredivisie. Dat, én meer, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Gedwongen een kind afstaan

De nonnen wilden haar blinddoeken tijdens de bevalling, zodat ze zich niet aan haar kindje zou hechten. Ze was een ongehuwde moeder, het was 1967 en ze moest haar kind afstaan. En dat alles met medewerking van de kinderbescherming en de Nederlandse overheid.

Nu, ruim een halve eeuw later, wil Trudy Scheele-Gertsen, inmiddels 73 jaar oud, de Nederlandse staat een proces aandoen. Maar hoeveel meisjes en vrouwen overkwam hetzelfde? Evelien Walhout, medeauteur van een rapport over ongehuwde moeders en hun afgestane kinderen, is te gast in OVT, vanaf 10.00 uur.

Help! de klusjesman kijkt mee

Nietsvermoedend laat u een klusjesman binnen van uw woningbouwcorporatie. Uw keukenkastje wordt netjes gerepareerd, maar dat is niet alles... Er wordt sinds kort zonder dat u het weet meegekeken achter uw voordeur. Zit een kind ziek thuis, is het vies in huis, ziet uw hond er verwaarloosd uit?

Stichting Kadera geeft sinds december 2017 trainingen aan medewerkers van woningbouwcorporaties met als doel kinder-, ouder en dierenmishandeling te signaleren. Verslaggever Ellen van den Berg woont zo’n training bij in Reporter Radio, vanaf 19.00 uur.

De Eredivisie op zondag

Het Eredivisieweekend gaat vandaag verder met PEC en RKC. De club uit Waalwijk staat na vijf wedstrijden onderaan, terwijl PEC nét boven de degradatiestreep staat.

De hoogvliegende promovendus FC Twente treft in Limburg Fortuna Sittard. De club uit Enschede staat verrassend op de vierde plaats en heeft nog niet verloren dit seizoen.

Verder neemt Feyenoord het in de Kuip op tegen ADO Den Haag. Drie jaar geleden werd in de Kuip de knuffelactie gehouden. De ADO supporters gooiden knuffels over het balkon naar het vak met zieke kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis. Dit jaar vindt die actie weer plaats, met extra knuffels, want ook AZ doneert mee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een overzicht van de Eredivisie-wedstrijden

12.15 uur PEC Zwolle-RKC | Verslag: Richard van der Made
14.30 uur Feyenoord-ADO Den Haag | Verslag: Arman Avsaroglu
14.30 uur Heracles-Willem II | Verslag: Chris Wobben
16.45 uur Fortuna Sittard-FC Twente | Verslag: Frank Wielaard

En verder...

  • Staat 100 jaar radio centraal in Het Spoor Terug, vanaf 11.00 uur bij OVT.
  • Zijn Leo Blokhuis en Bas van de Goor, vanaf 12.00 uur, te gast bij De Perstribune van Omroep Max.
  • Hoor je in Reporter Radio, vanaf 19.00 uur, over het grootste belastingfraudeschandaal in de Europese geschiedenis: het Cumex-schandaal.
Ster advertentie
Ster advertentie