Binnenland
NOSNTR

DNB: 'Pensioeneisen van vakbond zijn onrealistisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. DNB: 'Pensioeneisen van vakbond zijn onrealistisch'

Vakbonden stellen te veel eisen voor een nieuw pensioenstelsel, terwijl hervormingen hard nodig zijn. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank.

Voor twee miljoen Nederlanders dreigt volgend jaar een pensioenkorting, in 2021 gaat het om meer dan zeven miljoen mensen. Er wordt al jaren gewerkt aan een nieuw pensioenstelsel, maar het lukt vakbonden, werkgevers en de politiek niet om daar een akkoord over te bereiken.

In Nieuws en Co vertelt economieredacteur Nik Wouters na vier uur wat de hervormingen zijn die De Nederlansche Bank zou willen en wat de gevolgen zijn voor pensioenfondsen en het spaargeld van consumenten.

'Eisen onbetaalbaar'

"Ik ben daar zeer teleurgesteld over", aldus Klaas Knot, president van de toezichthouder. "We weten al lang dat ons pensioenstelsel over de houdbaarheidsdatum is. De eisen van de bonden zijn individueel begrijpelijk, maar ze zijn onbetaalbaar. Al die eisen leiden tot een spectaculair hogere premie. De vakbeweging zal keuzes moeten maken."

Het uitblijven van een akkoord is volgens Knot voor alle generaties slecht. "We blijven zitten met een stelsel dat oud en jong tegen elkaar opzet. Dat kan leiden tot sociale spanningen die de bodem onder het stelsel kunnen wegslaan."

Vorige week hielden de bonden een grote landelijke actiedag voor een nieuw pensioenstelsel. Eind mei wordt er een nieuwe stakingsdag georganiseerd.

Ster advertentie
Ster advertentie