Binnenland

Hummie 'witheet over framing ouderen' en wil naar Binnenhof

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hummie 'witheet over framing ouderen' en wil naar Binnenhof

Hummie van der Tonnekreek is woest op de stigmatisering en 'framing' van ouderen. Ze wil in het voorjaar, "als iedereen de winter heeft overleefd", met 20.000 ouderen van de Brienenoordbrug naar het Binnenhof lopen. "Onderweg zullen velen van ons afvallen, maar leven doet sterven. Dan sterf je in het harnas."

Als mildheid met de jaren komt, dan heeft Hummie van der Tonnekreek (74), voormalig hoofdredacteur van Weekend en oud-eindredacteur van reality soap-kijkcijferkanon Big Brother, nog heel wat jaren te gaan. "Door mijn werk weet ik heel goed wat framing en stigmatisering is", stelt Van der Tonnekreek. Met name D66-Kamerlid Pia Dijkstra moet het vanwege haar gehamer met haar plannen van voltooid leven ontgelden als 'heraut van de dood'.

"Ik bepaal zelf wel hoe lang ik leef, dat doet mevrouw Dijkstra niet", zegt Van der Tonnekreek. Ze is dan ook huiverig voor de leeftijd van 75 jaar vanaf wanneer ouderen hun leven waardig mogen beëindigen. "Gevaarlijk om daar een leeftijd aan te hangen. Er wordt geframed dat 75 jaar de leeftijd is waarop je over een voltooid leven moet nadenken. Ik ben bang voor besmettingsgevaar van deze boodschap."

Geheime dagboek van Hendrik Groen

Van der Tonnekreek hekelt vooral dat 70-plussers neer worden gezet als 'potverteerders en eenzame zielenpoten', zoals ze begin deze maand aanstipte met een ingezonden brief in De Telegraaf. "Ouderen worden aangepraat dat hun dagen gevuld moet zijn met bungeejumpen. Je moet ook leren ouder worden." Om eraan toe te voegen: Er wordt wel heel kortzichtig tegen eenzaamheid onder ouderen aan gekeken. Maar je kan zelf ook heel wat doen tegen het alleen zijn. Je moet er ook op uit gaan en zelf contact houden met generatiegenoten. Net zoals die oudjes dat zo mooi doen in Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Die maken tenminste nog wel wat van hun leven."Vaste commentator en volkszanger Dries Roelvink onthult in 1 op 1 juist dat hij alles eraan doet om er maar niet ouder uit te hoeven zien: "ik gebruik nachtcrème, dagcrème, vitaminepillen en proteïneshakes. Ik geef me nog niet over aan ouder worden." Van der Tonnekreek voelt zich in elk geval niet aangesproken door de (dit jaar 60 jaar geworden) vlasblonde 'vox populus' van NPO Radio 1. Ze noemt Roelvink 'een schat' maar zegt precies het tegenovergestelde te doen. "Deze man doet alles wat ik niet doe. Ik ben wie ik ben en ik ben niet bang om oud te worden. Ik doe ook helemaal niet aan crèmetjes."
Ster advertentie
Ster advertentie