Binnenland
AVROTROS

Maak jij door de nieuwe regels wel aanspraak op huurtoeslag? 'Controleer het voor 1 september'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak jij door de nieuwe regels wel aanspraak op huurtoeslag? 'Controleer het voor 1 september'

De Woonbond roept huurders op om te controleren of zij recht hebben op huurtoeslag. "Door nieuwe regels hebben sinds vorig jaar namelijk 115.000 extra huishoudens recht op de toeslag, maar dat weet een deel van deze groep zelf helemaal niet", zegt Maarten Wiedemeijer, belangenbehartiger bij de Woonbond in Blok&Toine.

Video niet beschikbaar

"Tot en met 2019 had je bij een bepaald inkomen recht op huurtoeslag. Verdiende je 1 euro meer dan de inkomensgrens, had je direct geen recht op huurtoeslag meer", legt Wiedemeijer uit. "Er was een harde inkomensgrens met als gevolg dat mensen net iets te veel hadden verdiend, maar wel toeslag kregen, vervolgens enorm veel terug moesten betalen."

Nieuwe regels

Om die enorme terugvorderingen te voorkomen, is in 2020 een verbetering doorgevoerd. "De harde inkomensgrens is eraf. Als je wat meer verdient, krijg je nog steeds enige toeslag. De hoogte hiervan loopt langzaam af."

De afgeronde inkomensgrens voor 2021 ligt op de €23.725 voor eenpersoonshuishoudens en €32.200 voor meerpersoonshuishoudens. Door de aanpassing in de regels komen nu volgens Wiedemeijer nog eens 15.000 huishoudens extra in aanmerking voor huurtoeslag.

Wiedemeijer: "Het gaat om twee groepen: mensen die in 2020 minder verdienen dan verwacht en in de oude regeling nog in aanmerking komen voor huurtoeslag en mensen die op basis van hun inkomen dachten niet in aanmerking te komen, maar dat dus wel komen vanwege het verdwijnen van de harde inkomensgrens."

Tot 1 september

Via de website van de belastingdienst kun je als huurder controleren of je aanspraak maakt op de huurtoeslag en ook direct de toeslag aanvragen. Hiervoor log je in met je DigiD. "Als het goed is heb je al inkomstenbelasting aangifte gedaan over 2020, dus dat kun je mooi meenemen voor het aanvragen van de huurtoeslag."

Huurtoeslag aanvragen over 2020 kan nog tot 1 september. Wiedemeijer geeft als tip om dan ook direct alvast te kijken naar de huurtoeslag van dit jaar. "Je kunt gedurende het jaar de toeslag wijzigen aan de hand van je inkomen. Ben je meer of juist minder gaan verdienen? Pas dit direct aan, zodat de hoogte van de toeslag wordt aangepast."

Maak jij door de nieuwe regels wel aanspraak op huurtoeslag? 'Controleer het voor 1 september'

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie