Binnenland
KRO-NCRV

Bouw van meer kerncentrales wint aan populariteit: 'Het is best een lastige discussie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouw van meer kerncentrales wint aan populariteit: 'Het is best een lastige discussie'

Uit onderzoek van CBS blijkt dat de bouw van kerncentrales aan populariteit wint onder Nederlandse bevolking. Aan de andere kant wordt het geproduceerde afval vaak genoemd als tegenargument. "Het is best een lastige discussie", zegt Vincent Lagendijk, senior onderzoeker Rathenau Instituut, bij Spraakmakers.

Energiebron

Er wordt al decennialang gediscussieerd over kernenergie en -centrales. Hierbij wordt er vooral gesproken over de risico's van deze energiebron en het afval dat er overblijft. "Elk land is in principe verantwoordelijk voor eigen afval", vertelt onderzoeker Lagendijk. "In de praktijk hebben we er weinig ervaring mee op de lange termijn." Op dit moment is het beleid als volgt: het afval wordt langdurig bovengronds opgeslagen, gevolgd door eindberging.

'Dweilen met de kraan open'

De risico's van meer kerncentrales en hoe het afval wordt opgeslagen, zijn niet duidelijk. "Ik zou zeggen: los eerst op hoe je omgaat met kernafval en ga dan pas kerncentrales plaatsen. Dit is dweilen met de kraan open", vindt Lisa Busink, campagnevoerder bij Wise, organisatie voor schone energie.

Argwaan

Voor Marco Visscher, energiedeskundige en auteur van het boek 'Waarom we niet bang hoeven te zijn voor kernenergie', is het geen kwestie. "Het is haast oneindig beschikbaar. Zonder luchtvervuiling, zonder CO2-uitstoot, het afval dat je produceert is heel weinig", stelt Visscher. "De argwaan zit zo ontzettend diep. Dat afval is niet zo gevaarlijk, als je het vergelijkt met andere afvalbronnen."

Impact

Maar niet iedereen ziet het zo rooskleurig in. "Voor onze leefomgeving zou dit een gigantische impact hebben", zegt Jopke, inwoner van Borssele, waar al een kerncentrale staat. "Op dit moment heb ik geen zorgen over de veiligheid van de kerncentrale die er nu al is." En toch ziet zij de bouw van meer kerncentrales niet zitten. "Waarom moeten wij dit dragen? Wij zijn al het stopcontact van Nederland."

Opslaan

Jopke is niet de enige. "Het is de onzekerheid op de lange termijn, dat moeten we niet willen. Ik vind het eigenlijk een bovenmenselijke gedachte dat je iets durft op te slaan voor 30 duizend jaar", reageert Arre Zuurmond, regeringscommissaris Informatiehuishouding. "Ik ben er zwaar op tegen. Hoe krijgen we het voor elkaar dat radioactief afval duizenden jaren opgeborgen wordt?", reageert beller Ronald Schouten.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie