Naar homepage
Binnenland

Postduiven 'vermoord' door roofvogels?
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Postduiven 'vermoord' door roofvogels?

Sperwers, haviken en slechtvalken zijn uit op de postduif. Volgens de postduivenhouders zouden al duizenden van hun vogels het loodje hebben gelegd. Dus, ze willen dat roofvogels niet langer worden beschermd. Daarom hebben de duivenmelkers een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Maar vallen de postduiven wel massaal ten prooi aan de roofvogels? Daarover praat Rob Bijlsma in Vroege Vogels.

Volgens postduivenhouders worden duizenden postduiven in Nederland 'vermoord'. Duiven melken staat op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco staat en dreigt te verdwijnen als dit niet stopt, zeggen ze. De roofvogelstand is namelijk onnatuurlijk hoog en dat komt door menselijk ingrijpen, volgens de duivenhouders. In de petitie vragen de duivenmelkers daarom onder andere om een verbod op het plaatsen van nestkasten voor roofvogels.

Toename van de slechtvalk

Sinds enkele jaren gaat het beter met roofvogels zoals de slechtvalk in Nederland blijkt uit cijfers van SOVON. Maar deze vogels komen uit een diep dal. Tot ongeveer 1960 was een overwinterende slechtvalk een volstrekt normale verschijning in Nederland, zelfs in vele steden. Net als vele andere roofvogels nam daarna het aantal sterk af door het gebruik van pesticiden in de landbouw. Tot 1990 was de slechtvalk een incidentele broedvogel en in 2016 waren er geregistreerde 180 broedparen. Volgens de postduivenhouders zouden dat nu driehonderd broedparen zijn. Deze toename vloeit voort uit een sterke toename in het Roergebied en andere regio's in Duitsland. Hier werd broeden van slechtvalken in dichtbevolkte omgeving bevorderd door het uitzetten van gefokte vogels en aanbieden van nestkasten.

(Bron: SOVON)

Slechts enkele procenten

Rob Bijlsma is roofvogeldeskundige en doet al ruim 40 jaar onderzoek naar o.a. de prooiresten van roofvogels. Dit jarenlange onderzoek wijst uit dat de havik en de slechtvalk verantwoordelijk zijn voor het uit de lucht plukken van slechts enkele procenten van de totale hoeveelheid postduiven. Daarnaast is het ook niet zo dat de hoeveelheid roofvogels ongebreideld toeneemt. De hoeveelheid haviken is al jarenlang landelijk gezien stabiel en de toename van het aantal slechtvalken is inmiddels aan het afvlakken. Dat roofvogels steeds meer postduiven eten, is dus onjuist, zegt Bijlsma. Meer over de exacte cijfers op de site van de Werkgroep Roofvogels Nederland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie