Binnenland
KRO-NCRV

Wildpoepers of museumbezoekers: hoe trek je als stad de toerist die je wil?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wildpoepers of museumbezoekers: hoe trek je als stad de toerist die je wil?

Kroegentochten en bierfietsen of musea en alternatieve muziek? Als stad kun je kiezen waar je als toeristenbestemming voor staat, zegt hoogleraar Jan van der Borg in Spraakmakers. Hoe trek je als stad de toerist die je wilt ontvangen?

Amsterdam kampt al jaren met overlast van het massatoerisme. "Het is heel goor maar wildpoepen is in sommige straten vrij normaal. Dan hebben mensen een pilletje geslikt en dan beheersen ze zich niet meer", zegt Ombudsman Metropool Amsterdam Arre Zuurmond.

Volgens Zuurmond is het profiel dat Amsterdam jaren als toeristenstad heeft gehad, bepalend geweest voor het soort toerist dat erop af is gekomen.

Keuzes maken

Van der Borg beaamt dit en denkt dat de gemeente tot nu toe te weinig keuzes heeft gemaakt in het organiseren van het toerisme. Het gevolg is dat er massa's toeristen op de hoofdstad afkwamen, die maar wat "aanrommelde". "Nu is het eindelijk tijd om die keuze wél te maken."

Sturen op fatsoen

Volgens Van der Borg kan de gemeente "sturen op fatsoen". "Door te kiezen voor meer jazz en cultuur in plaats van bierfietsen en kroegentochten."

Niet alleen de juiste profilering kan daarbij helpen, volgens Ombudsman Zuurmond kan de gemeente – net als eerder bij de bierfiets – sommige activiteiten verbieden. "Door minder coffeeshops in het centrum toe te staan of kroegentochten te verbieden."

Beter dan zaken verbieden kan de overheid volgens Van der Borg, vooraf goed nadenken hoe het toerisme georganiseerd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door toekomstige toeristen goed te informeren over bijvoorbeeld de drukte in de stad en musea's op bepaalde momenten en periodes van het jaar.

Planning

Dit vraagt wel meer coördinatie en planning van uit de overheid én van de toerist zelf. Toch zal dit toeristen niet afschrikken, denkt Van der Borg. "Je moet dit alleen wel koppelen aan duidelijke voordelen zodat iemand bereid is om die boeking en reservering te doen."

Het wordt volgens hem ook positief ervaren wanneer men niet in de rij hoeft te staan voor het zelfde museum. "Dat hebben we al gezien in de jaren negentig met de Van Gogh-tentoonstelling. Het werkt gewoon wel."

Sander Groen en Jan van der Borg over het vakantievieren van de toekomst

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie