Binnenland

Welles-nietes #5: een spoedcursus verbinden

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Welles-nietes #5: een spoedcursus verbinden

[KRO-NCRV] Heeft het zin om in gesprek te gaan met andersdenkenden? Yernaz Ramautarsing vindt Jeroen Pen 'hemeltergend gehersenspoeld door links'; Jeroen vindt Yernaz 'totaal geradicaliseerd richting rechts'. Samen maken ze Welles-nietes de podcast.

{podcast audio="75328" caption="#5 Noelle" }

Wij-zij

Op Twitter schelden we elkaar de huid vol, op straat lopen we met een steeds grotere boog om elkaar heen. En als we al in gesprek gaan, praten we langs elkaar heen. Rechts-links, goed-fout, wij-zij, Ajax-Feyenoord, welles-nietes. Elke zet een herhaling, elk gesprek een discussie. De uitkomst staat van te voren vast, want met je kop fier in het zand is het lastig luisteren.

Welles-nietes de podcast moest een podcast worden óver welles-nietes. Geen kinderachtige kinnesinne, maar een analyse van de vaderlandse debatcultuur. Daarom maakte ik hem samen met tegenpool Yernaz Ramautarsing, publicist en voormalig Forum voor Democratie-politicus. Of het lukte om de polarisatie te overstijgen?

Mwoah – bij vlagen.

Ons soort mensen

In de laatste aflevering nodigden we daarom iemand uit die ons een spoedcursus verbinden gaf. Noelle Aarts is als hoogleraar socio-ecologische interacties verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en weet alles over polarisatie, en over onze aangeboren neiging op te trekken met ‘Ons Soort Mensen’. De waarheid, wat die ook wezen mag, speelt daarbij een belangrijke rol, vertelt Noelle in deze aflevering: “Wij mensen denken vrij beperkt. Wat wij waarheid vinden, is toch vaak gewoon een bepaald perspectief, vanuit een bepaald belang, vanuit een bepaalde overtuiging, vanuit een bepaalde cultuur.”

Ik, vlak daarna: “Ik vind je nogal star, Yernaz.”

Yernaz, weer even later: “Iemand die in het midden zit, is het respect niet waard.”

In aflevering vijf van Welles-nietes de podcast: kunnen we een brug slaan tussen links en rechts, tussen progressief en conservatief, tussen Ajax en Feyenoord, tussen een klimaatscepticus en een klimaatbezorgde?

Welnu, we hebben het in ieder geval geprobeerd.

Welles-nietes de podcast was nooit tot stand gekomen zonder het ijverige en altijd slimme redactiewerk van Daphné Dupont-Nivet, het geduld, doorzettingsvermogen en montagetalent van Astrid Cornelisse, en de geweldige illustraties van Ylja Band, beeldbaas bij Brandpunt+. Waarvan akte, en waarvoor hulde

Welles-nietes

In de vijfde en laatste aflevering van Welles-nietes de podcast is hoogleraar socio-ecologische interacties Noelle Aarts te gast voor een broodnodige spoedcursus verbinden. Welles-nietes de podcast was nooit tot stand gekomen zonder het ijverige en altijd slimme redactiewerk van Daphné Dupont-Nivet, het geduld, doorzettingsvermogen en montagetalent van Astrid Cornelisse, en de geweldige illustraties van Ylja Band, beeldbaas bij Brandpunt+. Waarvan akte, en waarvoor hulde. Aflevering 5 van Welles-nietes de podcast luisteren? Dat kan in jouw favoriete podcastapp en hier: https://www.nporadio1.nl/podcasts/welles-nietes-de-podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie