Binnenland
MAX

Onderwijs voor asielzoekers staat onder druk: 'Beleid en de realiteit komen niet overeen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijs voor asielzoekers staat onder druk: 'Beleid en de realiteit komen niet overeen'

Het gaat niet goed met het onderwijs voor kinderen van asielzoekers. "Het beleid en de realiteit komen niet overeen", zegt Yurien van Starkenburg, directeur van basisschool De Verrekijker, een school speciaal voor kinderen van asielzoekers. "Aan leren komen ze nauwelijks toe."

Hoeveel leerlingen er naar basisschool De Verrekijker gaan? "Het klinkt oneerbiedig, maar wij spreken echt van dagkoersen. Momenteel zijn het er ongeveer 130, van 35 verschillende nationaliteiten." De ene leerling op De Verrekijker is pas net in Nederland, de ander gaat al maanden van noodopvang naar noodopvang en weer een ander brengt zijn hele schoolcarrière hier door.

Rugzak

"Wat ze gemeen hebben, is een rugzak met trauma’s van wat ze in hun thuisland hebben meegemaakt, of hier in Nederland." Het grote verloop onder leerlingen helpt daar niet bij. "Ze kunnen geen vriendschappen opbouwen. Ook is er de constante angst om de volgende te zijn die weg moet."

Quote

"Ze kunnen geen vriendschappen opbouwen."

Yurien van Starkenburg, directeur van basisschool De Verrekijker

Mismatch

Volgens Van Starkenburg is er een mismatch tussen het onderwijsbeleid, dat ingericht is op kort verblijf, en de realiteit. "We hebben een gezin dat hier al 18 jaar is en nog steeds niet weet of ze mogen blijven."

Vorige week nog concludeerde de Onderwijsinspectie dat het niet goed gaat met asielkinderen. De oplossing ligt onder andere in het minder schuiven met gezinnen van de ene opvang naar de andere.

Vergeet-mij-nietmuur

Tot dat beter is, proberen Van Starkenburg en haar collega’s de kinderen in ieder geval een veilige omgeving te bieden op school. "Van ieder kind dat de Verrekijker verlaat, wordt uitgebreid afscheid genomen. En ze krijgen allemaal een plekje op de 'vergeet-mij-nietmuur'."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie