Binnenland
NOS

Bruls: 'Asielzoekers uit veilige landen sneller weren'

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Bruls: 'Asielzoekers uit veilige landen sneller weren'

Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het veiligheidsberaad, vindt dat asielzoekers die hij 'veiligelanders' noemt, meteen geweerd moeten worden bij binnenkomst in Nederland. Ellen Kamphorst, specialist asielzaken bij de NOS, sprak Bruls hierover. Ze vertelt hoe haalbaar de wens van Bruls is.

Asielzoekers uit veilige landen moeten volgens Burgermeester Bruls het land uit

Bruls: 'Wij willen echte vluchtelingen gaan opvangen'

Gemeenten vinden dat kansloze asielzoekers sneller moeten worden geweerd bij binnenkomst in Nederland. Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het veiligheidsberaad, zegt in gesprek met de NOS dat hij bij collega's steeds meer weerstand merkt over de crisisnoodopvang van asielzoekers. "Dit is niet meer een huisvestingsprobleem", zegt hij in reactie op drukte bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Het is ook een probleem van de entree in het land. De IND zal echt moeten gaan opschroeven."

Bruls doelt op immigranten die geen kans maken op een asielstatus, zoals veilige-landers. Die groep maakt weinig kans om in Nederland te mogen blijven, maar veroorzaakt vaak veel overlast. "Wij willen echte vluchtelingen opvangen." Veiligelanders komen uit landen die door Nederland als veilig worden gezien en maken dus weinig kans op een asielstatus. Ook asielzoekers die via een ander Europees land naar Nederland kwamen hebben weinig perspectief op een verblijf hier, omdat dergelijke 'Dublinclaimanten' terug moeten naar het eerste land. Volgens de burgemeester komen er nu 350 asielzoekers per dag naar Ter Apel en leidt die enorme instroom ertoe dat er snel te weinig plekken zijn. Ellen Kamphorst corrigeerde de aantallen asielzoekers die Bruls noemde: die kloppen namelijk niet. Het gaat niet om 350 asielzoekers per dag, maar 1000 asielzoekers per week.

Meerdere gemeentes met Bruls eens

In het Radio 1 Journaal vertelt Kamphorst, specialist asielzaken bij de NOS, dat een groot deel van de uitgeprocedeerde groep vluchtelingen overlast veroorzaken. 'Dat zijn mensen die over het algemeen geen kans maken om te blijven. Ze zitten hier omdat ze eten en drinken krijgen en zitten vaak te wachten tot ze weer weg moeten. Ook hebben ze vaak alcoholproblemen of psychische klachten. Ze trekken van land tot land. In de gemeentelijke noodopvang hebben ze daar veel last van. Bruls zegt, waarom zou Nederland zijn best moeten doen in tijden van nood en deze mensen een bed moeten geven? Maar ook deze mensen verdienen een eerlijke procedure.' Vertelt Kamphorst.

Bruls besprak dit met meerdere gemeentes. 'Hij spreekt hier ook met andere burgemeesters over. Er zouden nu 5,5 duizend gemeentelijke noodopvangplekken geregeld moeten zijn, maar dat zijn er maar 3 duizend. Het lastige is dat de mensen die in de noodopvang zitten, nog helemaal geen procedure hebben gekregen. Bruls wil dat aan de voorkant eerder die schifting gemaakt kan worden door de IND. Er moet namelijk iemand worden geïnterviewd met een tolk erbij, dat kost gewoon veel tijd.' Maar ook daar is een tekort aan personeel, aldus Kamphorst.

item asiel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie