Binnenland
NOS

Klapstoelenprotest tegen situatie in Ter Apel: 'Er is een grens overschreden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klapstoelenprotest tegen situatie in Ter Apel: 'Er is een grens overschreden'

In Ter Apel, waar asielzoekers zich moeten aanmelden voordat ze naar andere azc's worden gebracht, zijn al tijden te weinig bedden. Geregeld moeten mensen op stoelen slapen. Uit protest tegen het asielbeleid brachten een dertigtal actievoerders in Den Haag de nacht door op klapstoeltjes. In het NOS Radio 1 Journaal een reportage van verslaggever Roel Pauw.

Video niet beschikbaar

Het idee is om op een stoel te blijven zitten net als asielzoekers in Ter Apel die geen bed hebben. "Daar komt het op neer. Het is onmenselijk dat er mensen op stoelen slapen terwijl er genoeg geld is om nog een locatie te openen", zegt een deelnemer.

"Wij vinden dat er een grens is overschreden, dat mensen buiten op stoelen moeten slapen. Dat kan echt niet. Zeker na zo'n reis, met zoveel onzekerheid achter en voor zich. Zijn ze eindelijk in het veilige Nederland, dan verwacht je een warm welkom."

Ontmoedigen

Iemand van de volkskeuken in Den Haag heeft soep gekookt en brood gebakken. "Zo komen we de nacht wel door", aldus een actievoerder.

"Het hele asielbeleid in Nederland is volledig gericht op ontmoediging. Wij moeten in Nederland mensen die op de vlucht zijn helpen. Dat is iets anders dan politieke partijen die keuzes maken op basis van gecreƫerde schaarste aan plekken en geld. Daarom voeren wij campagne. Om de druk op de ketel te zetten. Er is draagvlak om mensen op te vangen, we kunnen een humaan vluchtelingenbeleid hebben. Voeg daad bij het woord."

Pleisters plakken

"Het pleisters plakken gaat nog wel een tijdje door helaas. Wij staan hier nu met een concrete eis voor een nieuw aanmeldcentrum, maar dat gaat hand in hand met een langetermijnbeleid dat gebaseerd is op ruimhartigheid", stelt een demonstrant.

"Er zijn bepaalde standaarden als het gaat over mensenrechten. Hoe wij als Nederland horen te reageren op mensen die hier asiel aanvragen. We doen dat niet goed."

r1jn klapstoelenprotest

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie