Binnenland
EONOS

De top-5 gevangenisfilms

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De top-5 gevangenisfilms

Donderdag 13 september was het eindelijk zo ver. De film 'Papillon' kwam uit in de bioscoop. In de filmrubriek van NOS Langs de Lijn En Omstreken vertelt filmkenner Robbert Blokland over de gloednieuwe film. Vanwege het succes van gevangenisfilms hebben we een top-5 voor je gemaakt.

Robbert Blokland over film Papillon

5. Cool Hand Luke

Luke Jackson heeft een probleem met het gezag en wordt na het vernielen van parkeermeters veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. Zijn taak is om onkruid te wieden en greppels te graven. In tegenstelling tot andere nieuwelingen blijft Luke kalm. Dragline, de aanvoerder van een groepje gevangenen, vreest voor zijn aanzien, want Luke wint het respect van andere gevangenen. Het leidt tot een keiharde confrontatie tussen de twee.

4. Escape from Alcatrez

Op 18 januari 1960 landde Frank Morris onder zware bewaking op Amerika's meest gevreesde en beruchte gevangenis op het eiland Alcatrez - een geïsoleerde vesting waar uitsluitend de gevaarlijkste misdadigers heengebracht worden en vanwaar geen terugkeer mogelijk was. Gedreven door een sterke vrijheidsdrang en getergd door de gewetenloze en willekeurige straffen van de gevangenisleiding begint hij samen met een aantal medegevangenen een plan voor te bereiden wat nog niemand gelukt is: ontsnappen uit Alcatrez.

3. Papillon (1973)

De originele film over Papillon is gemaakt in 1973 en is gebaseerd op de (grotendeels waargebeurde) autobiografische roman van Henri Charrière (alias Papillon). In zijn roman vertelt hij hoe hij onterecht werd opgesloten in een strafkolonie in Frans-Guyana en hoe hij op spectaculaire wijze wist te ontsnappen samen met zijn vriend Dega.

2. The Green Mile

Nu Paul Edgecomb zijn oude dag verslijt in het bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb (Tom Hanks) een bijzondere band met een gevangene. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...

1. Shawshank Redemption

De onbetwiste nummer 1 in dit lijstje is Shawshank Redemption. In deze film wordt Andy Dufresne (Tim Robbins) beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar krijgt tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Andy raakt bevriend met Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman), die voor iedereen spullen ritselt en de bijnaam 'Red' heeft. Twee dingen houden Andy op de been: hoop en een poster van Rita Hayworth...

Ben je benieuwd naar Papillon? Bekijk hier de trailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie