Naar homepage
Binnenland

Pedojagers kunnen risico op kindermisbruik vergroten volgens Reclassering
NOS

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Pedojagers kunnen risico op kindermisbruik vergroten volgens Reclassering

Pedojagers, die het gemunt hebben op pedofielen, verhogen juist het risico op kindermisbruik, waarschuwt Reclassering Nederland. De stichting, die probeert te voorkomen dat mensen opnieuw delicten plegen, wijst erop dat het gevaarlijk is om pedofielen te isoleren of te ontmaskeren.

Groepen burgers die proberen te voorkomen dat iemand zich vergrijpt aan een minderjarige, zijn actief op verschillende plekken in Nederland. Sommige pedojagers gebruiken geweld tegen vermeende pedofielen. Anderen willen ze 'exposen', hun identiteit onthullen en hen aan de politie overdragen. Dat kan averechts uitpakken, zegt zedenspecialist Maaike Blok van Reclassering Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

'Praten is essentieel'

Bij mensen met een pedofiele geaardheid - naar schatting is 1 tot 3 procent van de mannelijke bevolking gericht op kinderen onder de 13 - is het volgens Blok essentieel dat zij met een hulpverlener over hun worsteling met die gevoelens kunnen praten. Dat is nodig om te accepteren dat zij nooit kunnen handelen naar hun voorkeur. "Driekwart van de pedofielen doet in de praktijk niets met zijn geaardheid", benadrukt Blok.

Sociaal isolement

Wie echter géén ruimte ziet om voor dit soort gevoelens uit te komen, loopt het risico in een sociaal isolement te komen waarbij de kans groter wordt dat hij in de fout gaat. Iets vergelijkbaars dreigt bij mensen die door bijvoorbeeld pedojagers worden 'ontmaskerd' als vermeend kindermisbruiker en als gevolg daarvan allerlei sociale contacten om zich heen zien wegvallen. Blok: "Wat er dan kan gebeuren, merken wij in de praktijk, is dat mensen het idee krijgen dat ze niets meer te verliezen hebben, met alle gevolgen van dien."

Kindermisbruik vaak niet gepleegd door pedofielen

Maaike Blok van Reclassering Nederland benadrukt dat 50 tot 80 procent van het kindermisbruik niet wordt gepleegd door pedofielen. Vaak gaat het om een bekende van het slachtoffer die allerlei motieven kan hebben om zich op dat moment te vergrijpen aan een minderjarige.

'Sociale cirkel'

Niet voor niets is het vormen van een 'sociale cirkel' rond een zedendelinquent een van de bewezen methodes om te voorkomen dat veroordeelden opnieuw in de fout gaan. In dat zogenoemde COSA-systeem (Cirkel van Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid) helpen vrijwilligers zedendelinquenten een sociaal netwerk op te bouwen, het isolement te doorbreken en zijn ze beschikbaar om te praten over het seksueel delict gedrag.

Blok: "Iedereen vindt kindermisbruik iets afschuwelijks. Dat vinden wij allemaal: de zogenoemde pedojagers, maar geloof me: ook de mensen met een pedofiele seksuele voorkeur. Alleen: zij hebben die gevoelens nu eenmaal. Waar het dan om moet gaan is hoe je voorkomt dat zij daar daadwerkelijk iets mee doen. Wat hier dreigt, is dat goedbedoelde initiatieven juist bijdragen aan delict gedrag."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie