Binnenland
KRO-NCRV

'Je kunt geen veilig schoolklimaat hebben als je mensen afkeurt om seksualiteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je kunt geen veilig schoolklimaat hebben als je mensen afkeurt om seksualiteit'

"Ik snap niet hoe je een veilig schoolklimaat kunt creëren als je bij voorbaat mensen en hun gevoelens afkeurt", zegt voormalig onderwijsminister Jet Bussemaker bij Spraakmakers. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van een verklaring die (reformatorische) scholen ouders verplicht laten ondertekenen om zo afstand te nemen van homoseksualiteit. Volgens onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) valt zo'n verklaring onder de vrijheid van onderwijs.

Slob stelde maandagavond in de Kamer dat scholen het recht hebben om dit te doen op basis van artikel 23 in de grondwet, zolang er maar "een veilig leerklimaat is" voor alle leerlingen. Vandaag komt hij op deze uitspraken terug. De minister zegt dat je wel moet kijken wat er precies in de verklaringen van religieuze scholen staat. "En als ze in strijd zijn met een veilig klimaat op school, dan moeten die op een goede manier worden aangepast."

"Die veiligheid en vrijheid staan haaks op elkaar door zo'n verklaring." zegt Bussemaker. Volgens haar zitten ook aan dat grondwetsartikel grenzen. Met een dergelijke verklaring zorg je per definitie voor een onveilig klimaat, stelt Bussemaker. "Je zou maar homoseksuele gevoelens ontwikkelen en dan weten dat je ouders dat ondertekend hebben en de school het afkeurt."

'Op school werd verkondigd dat het een zonde was'

Luisteraar Peter, achternaam bekend bij de redactie, noemt het "lachwekkend" dat Slob nog spreekt over een veilig klimaat voor homoseksuelen op reformatorische scholen. "Op school werd verkondigd dat het een zonde was, dat je naar de hel gaat. Ik wist het, maar durfde het niet te uiten op school, terwijl mijn ouders het wel accepteerden en ik uit een liefdevol gezin kom."

"Homoseksualiteit is het binnenste van wat je bent", vertelt Peter. "Je kunt niet een geaardheid afkeuren zonder ook die persoon af te keuren." Presentator en schrijver Splinter Chabot sluit zich daarbij aan. "Het is krankzinnig. Mensen keur je niet af. Dat je in 2020 aan de minister uit moet leggen wat dit doet met jongeren die worstelen."

'In strijd met grondwet'

"Eigenlijk is het gewoon discriminatie en in strijd met artikel 1 van de grondwet", zegt Chabot. Hij hoopt dat de VVD, de partij waarvan hij voorzitter was bij de jongerenafdeling, zich hiervan afkeert er "er werk van gaat maken" de dergelijke verklaringen te verbieden.

Pieter Moens, bestuurder bij de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS), zegt dat scholen zich beroepen op onderwijsvrijheid zoals beschreven in de grondwet. "Onze scholen baseren zich wat betreft seksualiteit op de Bijbel", legt Moens uit.

'Andere visie'

"Als school moet je er alles doen aan een sociaal veilig klimaat", vindt ook Moens. Maar hoe kan het nog veilig zijn voor alle kinderen als er met dergelijke verklaringen afstand gedaan wordt van homoseksualiteit? "Op het moment dat je praat over homoseksualiteit, moet dat op een liefdevolle en respectvolle wijze. Spottend daarover praten, dat willen we niet."

Volgens Moens is er te weinig ruimte voor "andere visies". "Je mag niet anders denken over homoseksualiteit. We moeten meegaan in de mainstream gedachte en die is pro-homo."

Bespreekbaar

Homoseksualiteit moet wel bespreekbaar zijn, vindt Moens. "Er moet ruimte zijn om naar de docent of mentor te gaan." Bij zijn eigen kinderen zitten jongens en meisjes in de klas waarvan bekend is dat ze homoseksuele gevoelens hebben. Daar kan volgens Moens open over gesproken worden. Volgens Jet Bussemaker is het onderwerp open bespreekbaar maken onmogelijk door de ouderverklaring.

Stand.nl: Geen enkele school in Nederland zou homoseksualiteit moeten afkeuren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie