Binnenland
MAX

Sekszorg kan het leven van beperkten compleet veranderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sekszorg kan het leven van beperkten compleet veranderen

Iedereen heeft behoefte aan intimiteit, maar bij mensen met een beperking, wordt er vaak niet in die behoefte voorzien. Dat is waar sekszorg om de hoek komt kijken. Iets waar Maureen Hellenbrand met haar seksverzorgende in probeert te doen. Hellenbrand komt samen met één van haar medewerkers over die wereld vertellen in Villa VdB.

U staat er hopelijk niet te vaak bij stil, maar ook u kunt van het ene op het andere moment minder valide worden. En ook dan heeft u waarschijnlijk nog steeds behoefte aan intimiteit en seks, weet Hellenbrand. "Vaak doen mensen er heel erg moeilijk over. Maar iedereen kan een beperking krijgen. Nu zitten we hier nog gezond, maar wie zegt dat we over 10 minuten nog gezond zijn? Voor hetzelfde geld eten we over 10 minuten voor de rest van ons leven uit een rietje."

Levensvreugde

Seksverzorgende Jackie (niet haar echte naam) weet uit ervaring dat ze heel erg veel levensvreugde toe kan voegen aan het leven van een cliënt. "De cliënten kijken altijd enorm uit naar mijn komst. Ze zijn super blij en als ik weg ga, dan stralen ze. Ze gaan erop vooruit, zien de toekomst weer positief en hebben ook weer meer zin in de dagelijkse dingen." En het is helemaal niet zo dat ze per se seks hebben. Vaak is het ook al voldoende om te knuffelen, strelen of het naakte lichaam tegen zich aan te voelen.

Quote

De cliënten kijken altijd enorm uit naar mijn komst. Ze zijn super blij en als ik weg ga, dan stralen ze.

Sekswerker Jackie

Enkel vrouwen

Hellenbrand heeft eigenlijk alleen maar vrouwen in dienst. Niet omdat vrouwen met een beperking geen behoefte hebben aan een seksverzorgende, maar vooral omdat die behoeftes nog te weinig worden onderkend. Mochten er toch vrouwelijke cliënten zich aandienen, dan kan Hellenbrand snel aan die behoefte voldoen vertelt ze. "Ik denk dat ik elke week tussen de vijf en tien mannen afwijs die het werk willen doen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie