Binnenland
AVROTROS

'Real life ervaring biedt meer verdieping': sekswerker Yvette legt haar pad richting prostitutie vast in docu

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Real life ervaring biedt meer verdieping': sekswerker Yvette legt haar pad richting prostitutie vast in docu

Yvette Luhrs is weliswaar al een tijdje actief in de porno-industrie en het webcammen, maar ze denkt er nu over om sekswerker te worden. In de Net5-serie Ik word prostituee is haar proces te volgen. "Het heeft ons vier jaar gekost om de serie op de buis te krijgen", vertelt ze in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Luhrs wilde de serie maken om bewustzijn onder het publiek te creëren. "Er is best wel wat onwetendheid is. Wat ik erg belangrijk vind is dat wij als maatschappij wat milder naar sekswerk en sekswerkers gaan kijken, ze hebben veel last van stigma. Iedereen denkt te weten wat er gebeurt rondom sekswerk, maar dat is vaak een misvatting. Ik hoop dat deze serie daar meer zicht op kan geven."

Iedereen kent een sekswerker

Het is eigenlijk gek dat daar een serie voor nodig is, want Luhrs weet dat er duizenden sekswerkers in ons land actief zijn. "We hebben zoveel sekswerkers in Nederland, iedereen kent er wel eentje. Als je denkt dat je er geen een kent, komt het waarschijnlijk omdat hij of zij niet het niet veilig genoeg vindt om het beroep met je te delen."

Het stigma zorgde ervoor dat de serie niet zomaar op de televisie kwam. "Na twee jaar twijfelen of ik wel echt prostituee wilde worden, heb ik een regisseur erbij gevraagd. Daarna heeft het ons samen nog vier jaar gekost, om uiteindelijk bij Net5 te eindigen."

Verdieping

Luhrs wilde de stap maken omdat ze meer verdieping in haar werk zocht. Ze haalt daarbij een gevoel aan dat iedereen door de coronacrisis inmiddels ook kent. "Als je gewend bent om op kantoor met collega's te overleggen, en je zit nu al maanden achter een scherm, dan merk je dat hoe je dingen interpreteert. Hoe makkelijk je met elkaar communiceert, dat verandert."

"Ik was eigenlijk op zoek naar het omgekeerde", legt Luhrs uit. "Ik deed al lange tijd dingen achter een scherm, en een real life ervaring biedt meer verdieping."

Meer weten? Luister hier het hele gesprek terug:

Yvette Luhrs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie