Binnenland
NOSNTR

Twee aanhoudingen voor beramen aanslag met bomvesten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee aanhoudingen voor beramen aanslag met bomvesten

In Zoetermeer en Den Haag zijn gisteren twee mannen aangehouden vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat heeft het Landelijk Parket in Rotterdam bekendgemaakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De mannen zijn 20 en 34 jaar. Ze zouden eind van het jaar een aanslag hebben willen plegen met bomvesten en een of meer autobommen. Volgens het Landelijk Parket is niet duidelijk geworden wat het doelwit was.

"Zij waren aan het leren om explosieven te maken en dat was voor ons het moment om over te gaan tot aanhoudingen", vertelt Ferry van Veghel van het Openbaar Ministerie.

De ene man werd aangehouden in zijn huis in Zoetermeer, de ander op straat in Den Haag. Dat gebeurde door de Dienst Speciale Interventies, de speciale antiterrorisme-eenheid van de politie.

Tip kwam van de AIVD

Bij huiszoekingen zijn geen explosieven of vuurwapens gevonden, maar in een verborgen ruimte in de woning van een van de mannen vond de politie wel een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

De politie kwam de twee op het spoor na een tip begin oktober van inlichtingendienst AIVD, waarin stond dat ze een jihadistische aanslag wilden plegen. De verdachten zouden daarbij explosieven willen gebruiken en daarvoor een training willen volgen.

Om bewijs tegen de twee in handen te krijgen, zette de politie infiltranten in. "Zij waren onmisbaar om zicht te krijgen op de verdachten en hun plannen voor het plegen van een aanslag", zegt het Landelijk Parket.

Ster advertentie
Ster advertentie