Binnenland
KRO-NCRV

VVD: 'Verscherpt toezicht nodig op radicaal islamitisch onderwijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'Verscherpt toezicht nodig op radicaal islamitisch onderwijs'

Ondanks, of misschien wel dankzij, de waarschuwing van de NCTV en AIVD hebben zich maar liefst 135 nieuwe leerlingen aangemeld voor het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. "Onbegrijpelijk, ik maak me grote zorgen. Het zijn niet zomaar signalen over deze school", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker in het radioprogramma 1 op 1.

Video niet beschikbaar

"Ik zou niet willen dat die 135 leerlingen in september daar beginnen met hun opleiding", zegt Becker. Maar ze geeft toe dat het voor de politiek heel lastig is om scholen als het Haga Lyceum aan te pakken. De ook door de VVD gekoesterde grondwettelijke vrijheid van onderwijs verhindert dat.

"Banden met een terreurorganisatie, de bestuurder schreef een middelvinger op een briefje toen hij werd uitgenodigd door de burgemeester, en de inspectie werd de deur gewezen", klaagt Becker.

Verscherpt toezicht

Ze wil verscherpt toezicht door de Onderwijsinspectie. "Daar is nieuwe wetgeving voor nodig." Becker: "Die wet moet erop toezien wat er op een school wordt gezegd, en of dat in strijd is met bijvoorbeeld de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s. De inspectie moet daar een titel voor krijgen. Als daarmee in strijd wordt gehandeld, moet de school gesloten worden. Wat mij betreft gaat de inspectie dagelijks langs", vindt Becker.

"We kunnen ook criminele motorclubs sluiten, waarom dan geen school waar schadelijke lessen worden gegeven? Deze school steekt een middelvinger op naar de Nederlandse samenleving."

‘Parallelle samenlevingen’

Becker maakt zich zorgen om ‘parallelle samenlevingen’ die ontstaan in de Nederlandse samenleving. "Er zijn mensen die zeggen ‘we doen het op onze eigen manier’ of ouders die thuis geen Nederlands willen praten met hun kind. Allemaal dingen waaraan de VVD paal en perk wil stellen."

Naast het Haga wil de VVD ook weekendscholen die worden gefinancierd vanuit Turkije onder de loep gaan nemen. "Als daar iets mis mee is, dan wil ik alles uit de kast halen", meent Becker. Binnenkort is er een ‘parlementaire ondervraging’, waar mensen onder ede kunnen worden gehoord.

"We willen antwoord op de vraag: wat maakt het zo ingewikkeld dat we hier niet de vinger achter krijgen? Dat mag niet afleiden van wat we nu al kunnen doen, en dat is financiering uit onvrije landen verbieden."

VVD: ‘Verscherpt toezicht nodig op radicaal islamitisch onderwijs’

Ster advertentie
Ster advertentie