Binnenland
NOS

Maduro wint verkiezingen Venezuela, oppositie erkent uitslag niet

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Maduro wint verkiezingen Venezuela, oppositie erkent uitslag niet

Zoals verwacht is zittend president Nicolás Maduro uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Venezuela. De verkiezingen in het door politieke en humanitaire crises verscheurde land werden door een groot deel van de oppositiepartijen geboycot.

Maduro wint verkiezingen Venezuela, oppositie erkent uitslag niet

Van de ruim 8 miljoen uitgebrachte stemmen gingen er 5,8 miljoen naar Maduro. Volgens de kiesraad was de opkomst 46,1 procent. Bij de vorige verkiezingen was dat nog 80 procent.

De grootste uitdager van Maduro, Henri Falcón, kreeg 20 procent van de stemmen. Nog voordat de uitslag bekend werd gemaakt, liet Falcón weten de uitslag niet te zullen erkennen. Ook de VS sprak van een "schijnvertoning".

Er was veel kritiek op de stembusgang: volgens de oppositie waren er veel onregelmatigheden. Zo waren er volgens hen bij veel stembureaus medewerkers van Maduro aanwezig.

Arme Venezolanen zouden bovendien op Maduro hebben gestemd uit angst niet langer voedselpakketten van de regering te ontvangen. Maduro beloofde een prijs voor degenen die met hun 'vaderlandskaart', waarmee mensen voedsel kunnen krijgen, zouden stemmen. Volgens Falcón kwam dat neer op een systeem van chantage.

Ster advertentie
Ster advertentie