Binnenland
KRO-NCRV

Scholen gaan weer open: schuiven met lestijden en knuffelzones

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholen gaan weer open: schuiven met lestijden en knuffelzones

Vanaf 11 mei mogen de basisscholen weer open met halve klassen. Onderwijzers zitten middenin de meivakantie, maar zijn toch aan het werk om de opening voor te bereiden. Spraakmakers vroeg drie directeuren uit de community hoe zij zich voorbereiden.

Marion Medema is directeur van basisschool de Vuurvlinder in Appingedam. Uit een overleg met het managementteam blijkt dat twee leerkrachten na de meivakantie niet kunnen starten. "We overleggen wat te doen, een invalkracht zoeken of besluiten om deze klassen iets langer thuisonderwijs te geven."

Video niet beschikbaar

Knuffelzone

In Rotterdam is directeur Ronald Piek van basisschool Passe-Partout bezig met de lestijden en de indeling van het schoolplein. "Het ene bestuur wil de schooltijden zoals ze waren behouden, de regering zegt wees flexibel, en de kinderopvang zegt we wijken niet af van de schooltijden." Maar 300 leerlingen tegelijk op het schoolplein ziet hij niet zitten, en dus wordt met de schooltijden geschoven.

Op het plein wordt een knuffelzone ingericht om alles in goede banen te leiden. "Vandaag heb ik gelukkig de vlaggen binnengekregen zodat we veilig een knuffelzone kunnen installeren."

Hesjes voor zichtbaarheid

Op de school voor speciaal onderwijs de Lichtenbeek wordt niet maandag 11 mei, maar woensdag 13 mei met onderwijs gestart. Directeur Marnix de Leeuw: "Dat heeft met name te maken met het leerlingenvervoer. Wij zijn afhankelijk van voldoende chauffeurs om de kinderen naar school te brengen."

Van collega's kreeg hij het verzoek met hesjes te werken voor de zichtbaarheid onderling en naar de kinderen, als het gaat om 1,5 meter afstand te houden. "Dat leek ons een goed plan." De hesjes zijn besteld. "Nu hopen dat ze op tijd aanwezig zijn zodat we woensdag daarmee te kunnen starten."

Verhalen van Spraakmakers: Scholen gaan weer open en bereiden zich voor

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie