Binnenland
MAX

'Nieuw' nummer The Beatles eindelijk uit: 'Ik zie John Lennon achter de piano zitten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuw' nummer The Beatles eindelijk uit: 'Ik zie John Lennon achter de piano zitten'

Goed nieuws voor de fans van The Beatles, want het nummer 'Now and Then' is uit. Grote fans zijn The Beatles-'professor' Dave van der Velde en singer-songwriter Yorick van Norden, zij beluisterden het nummer in Villa VdB meteen toen het uitkwam. Hun eerste reactie? "Geweldig. Weten dat alle The Beatles-fans dit nu aan het luisteren zijn, dat vormt eenheid."

'Now and Then' van The Beatles is uit, dit vinden de grootste fans

Dave van der Velden heeft van The Beatles zijn levenswerk gemaakt. Hij volgde een master over de Britse popgroep in de jaren zestig; "Het ging ook over Liverpool in die tijd, welke kunstvormen er waren, wat waren hun roots." Zelf heeft Van der Velden The Beatles als groep nooit live zien optreden, tot zijn spijt.

'Now and Then'

Nu is er dus een 'nieuw' nummer uit, maar eigenlijk is het een oude demo van John Lennon. Het nummer werd nooit uitgebracht maar is geremasterd, de stem van John Lennon is opnieuw gebruikt. Maar waar gaat het nummer over? Dat weet Van der Velden: "John Lennon had naar mijn idee zijn 'lost weekend' in Los Angeles. Hij ging daar uit en nam meisjes mee, maar had er na afloop spijt van. Als je naar de tekst kijkt denk ik dat hij liever terug was bij Yoko Ono (zijn ex, red.) en dat ze samen weer door zouden gaan." Dat het nummer toentertijd nog niet uitgebracht was lag waarschijnlijk aan de kwaliteit, denkt hij; "Het was een democratische groep. Ze vonden de kwaliteit nog niet goed genoeg."

Trucje

Yorick van Norden vertelt hoe het nummer weer 'tot leven' is gewekt. Want daarvoor is er een trucje uitgehaald met de stem van John Lennon, vanaf de mono-cassetteopname die er van het nummer was. "Paul McCartney heeft in 2022 samen met regisseur Peter Jackson gekeken hoe de stem van John Lennon met kunstmatige intelligentie 'losgeweekt' kon worden van de andere zangers, Ringo Starr en Paul McCartney. Zijn 'originele' stem is dus gebruikt en Ringo en Paul hebben nu dus wat harmonieën ingezongen."

Laatste woorden

Ondanks dat het nummer oud is, is het voor Paul McCartney toch altijd belangrijk geweest. Dat heeft te maken met de woorden van zijn oude muziekmaatje Lennon, vertelt Van Norden: "Het heeft hem nooit losgelaten, omdat de laatste woorden van Lennon in hun laatste gesprek waren; 'think about me every now and then, old friend'. Dus dat 'now and then' heeft waarschijnlijk in z'n hoofd geresoneerd, denken we."

Emotioneel

Na het horen van het nummer wordt The Beatles-professor Van der Velde toch even emotioneel. Hij leest de songtekst mee. "Het is een prachtig nummer. John Lennon in z'n eenvoud, hij speelt zo schoon, zo clean. Geen rommel erbij. Ik zie hem achter die piano zitten." Ook van Norden noemt het ook prachtig en bijzonder: "De symbolische en emotionele waarde hiervan is enorm. Ze maken de cirkel van hun oeuvre echt rond. Echt een waardige, moedige en charmante poging van twee tachtigjarigen legendes om iets dat een rudimentaire schets is, af te maken. Mooier hadden we het niet kunnen verwachten van twee 'bejaarden' die hun oude vrienden zo mooi eren."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie