Binnenland
MAX

Simon Keizer over The Beatles: 'Dat is gewoon de basis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Simon Keizer over The Beatles: 'Dat is gewoon de basis'

Na ABBA en Simon & Garfunkel duiken Nick Schilder, Simon Keizer en Kees Tol opnieuw in het leven van hun muzikale helden, dit keer in The Beatles. "Om 'Love me Do' te spelen in de kamer waar het nummer bedacht werd gaf een magisch gevoel", vertelt Keizer in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

"Mijn vader was enorme Beatle-fan, het werd thuis veel gedraaid dus de muziek is me met de paplepel ingegoten", lacht Keizer. Maar welk nummer hij zich als eerst kan herinneren, dat staat hem niet meer bij. "Maar Work it Out is wel een soort soundtrack van vroeger voor me."

De basis

Keizer, toevallig vandaag 39 geworden, weet nog dat The Beatles regelmatig werd gedraaid in de Volendamse kroeg. En nog steeds. "Volendam heeft een beetje een ouderwetse muzieksmaak. Het is toch veel The Rolling Stones, Beatles, Creedence Clearwater Revival dat je hoort. Tuurlijk heb ik de muziek van de Backstreet Boys meegekregen, maar het was 'not done' om dat leuk te vinden. The Beatles, dat was de basis."

'Initiatiefnemer om te stoppen'

En Keizer probeert het zelf ook aan zijn kinderen mee te geven. "Ik ga thuis over de muziek", lacht hij. Maar wie is eigenlijk zijn favoriete Beatle? George Harrison, zegt hij meteen. En met een knipoog; "Hij bleek binnen de band de initiatiefnemer te zijn geweest om ermee op te houden. Dat was ik binnen ons bandje (Nick & Simon, red.), haha. Harrison had de grote John Lennon en Paul McCartney voor zich en was daardoor op het gebied van songwriter behouden en gereserveerd. En dat heb ik ook. Ik ken mijn kwaliteiten, maar ben niet haantje de voorste. Daardoor voel ik wel een connectie met hem. Maar ik wil me absoluut niet vergelijken!"

Zo dichtbij mogelijk

Voor de serie reizen Nick, Simon en Kees door Liverpool en Londen. Ze spelen bijvoorbeeld 'Love Me Do' in de kamer waar het liedje geschreven werd. "We waren daar en keken elkaar aan en zeiden; dat willen we nu dan ook spelen. Het gaf echt een magisch gevoel". Ook hebben ze geprobeerd zo dicht mogelijk bij The Beatles te komen. "Bij vorige artiesten was het ons doel om echt hun handen te schudden. Maar Paul McCartney is niet te benaderen, Ringo Starr woont op de Cariben. Wel hebben we met oud Quarrymen-leden gesproken (zo heette The Beatles eerst) en de halfzus van John Lennon geinterviewd." Zo zijn ze toch een 'handshake away' van de legendarische bandleden.

Wie benieuwd is hoe de serie geworden is; donderdag 18 mei begint de serie 'Nick, Simon en Kees: The Beatles - Magical Mystery Tour' om half tien op NPO 1.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie