Binnenland
BNNVARA

Bergen Nederlands plasticafval komen in Indonesië terecht

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Bergen Nederlands plasticafval komen in Indonesië terecht

Uit recent onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat Nederland Europees kampioen plasticafval exporteren is. Zodoende komt er een gigantische lading plasticafval in bijvoorbeeld Indonesië terecht. De Plastic Soup Foundation pleit daarom voor een exportverbod van plasticafval buiten de Europese Unie. "We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en hiermee stoppen", zegt Jurjen de Waal van de Plastic Soup Foundation in De Nieuws BV.

"Er is een grote internationale handel in afval, ook in plasticafval", vertelt Jurjen de Waal. Het zou naar onder andere landen in Zuidoost Azië worden geëxporteerd om te recyclen, "maar daar gaat heel erg veel in mis."

De kwaliteit van het afval is laag en maakt het moeilijk om goed te recyclen. Daarnaast gaat het naar landen die beperkte capaciteit hebben om te recyclen. "Als je dat bij elkaar optelt hou je heel veel plastic over dat niet gerecycled wordt en dat wordt gedumpt", legt De Waal uit.

Gigantische bergen afval

Oftewel, in bijvoorbeeld Indonesië kampt de bevolking met bergen Nederlands plasticafval. De Waal: "We weten dat het slecht gaat in die landen. Dus, je zou ook kunnen zeggen: we moeten onze verantwoordelijkheid nemen en hiermee stoppen."

"We weten dat het niet goed gaat. Je kunt niet zeggen, we weten dat in Indonesië veel te weinig capaciteit is om het eigen afval te verwerken, daar doen wij zelf nog eens 70 miljoen kilo bovenop. Want, dat is hoeveel er vanuit Nederland naar Indonesië is gegaan vorig jaar. Daar moet je gewoon je verantwoordelijkheid nemen. Plastic is heel licht dus qua volume is het echt gigantisch, die hoeveelheid die daarheen gaat", aldus De Waal.

Die bergen plasticafval zijn schadelijk voor het milieu. Bovendien komt microplastic vrij als het afval te lang blijft liggen. "Wat er ook gebeurt, is dat een deel van het plastic in de openlucht wordt verbrand en dat is ook slecht voor de gezondheid", zegt De Waal.

Exportverbod plasticafval

De Plastic Soup Foundation pleit voor een exportverbod van plasticafval naar landen buiten de Europese Unie. "De EU is bezig haar wetgeving aan te passen als het gaat om handel in afval. Dus het is een goed moment om hiernaar te kijken. Het is ons afval, dus we produceren het hier. We zijn zelf slim genoeg om daar oplossingen voor te bedenken. Dat moeten we dan niet meer gemakshalve naar de andere kant van de wereld sturen, en dan maar hopen dat het goedkomt terwijl we weten dat het niet zo is."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie