Binnenland
NOS

80 procent van vlees en melk bevat plastic: ‘Groot varken krijgt creditcard aan plastic per dag binnen’

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 80 procent van vlees en melk bevat plastic: ‘Groot varken krijgt creditcard aan plastic per dag binnen’

In 80 procent van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens is plastic aangetroffen. Dat blijkt uit een steekproef dat de Plastic Soup Foundation liet uitvoeren door de Vrije Universiteit.

In 80 procent van het vlees, bloed en melk van koeien en varkens is plastic aangetroffen

Het plastic is afkomstig uit het droogvoer dat de dieren krijgen. “Waarschijnlijk worden de verpakkingen van restpartijen van supermarkten verwerkt met plastic en al”, vertelt directeur Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation in het NOS Radio 1 Journaal. Denk dan aan groenten die met de plastic verpakking verwerkt worden.

Plastic

Er zijn volgens Westerbos meerder manieren waarop de dieren plastic binnen krijgen. “Het zou ook kunnen door de lucht bijvoorbeeld. Wij ademen ook plastic in. Het zit echter niet in het verse voedsel. Dat is wel positief”, legt ze uit. “Het lijkt erop dat het niet meer dan 0,15 procent is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hanteert. Maar 0,15 procent is voor een groot varken nog steeds een creditcard aan plastic per dag.”

Voor boeren is het ook onmogelijk om plastic te scheiden uit het droogvoer. “Die kopen gewoon voedsel in. Dat zijn een paar grote voerbedrijven. Die hebben daar geen controle of zicht op.”

Gevolgen

“Er zijn duidelijk signalen vanuit de wetenschap dat het plastic ook al in ons bloed zit. Het kan allerlei mogelijke ontstekingsreacties, kanker en nog veel meer andere dingen veroorzaken”, vertelt Westerbos. “Je moet je altijd voorstellen: plastic is voor 99 procent afkomstig van olie. Als je zegt er zit plastic in mijn bloed, zeg je er zit in olie in mijn bloed. Er zit plastic in mijn hersenen, er zit olie in mijn hersenen. Als je dat voorstelt, kun je wel voorstellen dat olie in het lichaam niet zo goed is.”

“Dat geldt ook voor dieren. Uit heel veel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dieren slecht reageren op plastic. Ze groeien minder, worden sloom en ze krijgen voor ziektes. Dat geldt vrijwel zeker ook voor mensen. ”

RJN plastic in vlees

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie