Binnenland

Hof: Staat deels aansprakelijk voor 350 slachtoffers Srebrenica

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hof: Staat deels aansprakelijk voor 350 slachtoffers Srebrenica

[NOS] De Staat der Nederlanden is gedeeltelijk aansprakelijk voor de dood van bijna 350 moslimmannen in Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag uitgesproken in een zaak die door 6000 nabestaanden van de slachtoffers is aangespannen.

Het betreft mannen die zich direct na de val van Srebrenica in 1995 op het Nederlandse hoofdkwartier in Potocari bevonden. De Nederlandse militairen hadden hen niet van het terrein af mogen sturen.

Als de 350 moslims niet waren weggestuurd, waren ze volgens het Hof mogelijk niet vermoord door de troepen van generaal Mladic. Het hof acht de kans daarop 30 procent. De nabestaanden hebben recht op een financiële schadevergoeding.

Bosnische burgers en moslimstrijders werden in 1995 in Srebrenica belegerd door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Zij zouden beschermd worden door een VN-missie die op dat moment uit een Nederlandse bataljon bestond: Dutchbat.

Toen de aanval kwam, bleef de aan de Nederlanders beloofde luchtsteun uit, waardoor een goede verdediging niet mogelijk was. Dutchbat gaf zich op 11 juli over.

Bron: AFP

Compound

Op dat moment hadden 20.000 tot 30.000 burgers en strijders hun toevlucht gezocht bij het hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari, vijf kilometer buiten Srebrenica. Op het terrein zelf, de compound, bevonden zich 5000 vluchtelingen, onder wie bijna 350 mannen.

Met de Bosnische Serviërs was afgesproken dat alle vluchtelingen met bussen naar een veilig gebied zouden worden afgevoerd. De troepen van Mladic mochten wel controleren of er mannen tussen zaten die oorlogsmisdaden hadden begaan.

‘Nederland had moeten stoppen met de evacuatie’

Staken

De Nederlandse militairen hielpen bij de evacuatie, maar hadden de mannen op de compound niet mogen laten gaan, omdat na twee dagen duidelijk werd dat mannen die voor 'verhoor' werden meegenomen mogelijk werden omgebracht.

Dutchbat had de mannen kunnen tegengehouden, omdat het op de compound rechtsmacht had. Mogelijk hadden zij dan later naar een veilig gebied kunnen worden overgebracht, zegt het hof.

Maar Dutchbat liet toe dat ook zij door de Bosnische Serviërs werden meegenomen. Zij werden daarna vermoord, net als ruim 7000 andere moslimmannen en -jongens.

Ster advertentie
Ster advertentie