Binnenland

Voor het eerst meer doden op de fiets dan in de auto

NOS
foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor het eerst meer doden op de fiets dan in de auto

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar iets gedaald, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorig jaar kwamen er in totaal 613 mensen om in het verkeer, in 2016 waren dat nog 629 mensen.

Opvallend is dat voor het eerst meer fietsers dan automobilisten zijn omgekomen. Het aantal fietsers dat kwam te overlijden is behoorlijk gestegen. Met 206 doden is dat het hoogste aantal in tien jaar.

Ouderen op e-bike

De toename van het aantal elektrische fietsen op de weg heeft daar waarschijnlijk iets mee te maken. Bij ruim een kwart van de dodelijke fietsongelukken is een fietser op een e-bike het slachtoffer. Daarvan is weer driekwart 65-plusser.

Sowieso zijn ouderen op de fiets vaak betrokken bij dodelijke ongelukken. Twee derde van alle fietsdoden was vorig jaar 65 jaar of ouder. Ook afgezet tegen de bevolkingsomvang is dit een relatief groot aandeel, terwijl ouderen de minste kilometers maken, zegt het CBS.

De Fietsersbond betreurt de stijging van het aantal fatale ongelukken met fietsers en bepleit een lagere maximumsnelheid voor auto's in de bebouwde kom van 50 naar 30 kilometer per uur, betere fietsinfrastructuur en investeringen in educatie. Veilig Verkeer Nederland denkt dat het zou helpen als winkels meer begeleiding geven bij de verkoop van e-bikes.

Ster advertentie
Ster advertentie