Binnenland

Op Terschelling spoelde een torpedo aan en nu is ie spoorloos

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op Terschelling spoelde een torpedo aan en nu is ie spoorloos

Op Terschelling spoelden door de storm Ciara twee bijzondere voorwerpen aan: een scheepswrak en een torpedo met springstof. En het gekke is nu: die torpedo is weg... "Het grote raadsel van Terschelling", aldus Hille van Dieren van het Wrakkenmuseum in Langs de Lijn En Omstreken.

De torpedo werd toevallig aangetroffen in het donker. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) was aanwezig, om een andere reden, en zij zouden de torpedo opruimen. De dag erna was ie echter verdwenen. "Het vermoeden is dat hij weg is gesleept", aldus Van Dieren. Door wie? Hij heeft geen idee: "er wonen rare mensen op dit eiland..." Van Dieren denkt dat het jutters zijn, maar hij kan het niet hardmaken.

Foto: Wrakkenmuseum

Het stukje wapentuig weegt een paar honderd kilo, dus het kan niet zomaar weggedragen zijn. Wie het dan ook gedaan heeft, deze persoon moet voorzichtig te werk zijn gegaan. Er zitten tientallen kilo's springstof in. "Het is wachten op de knal", zegt Van Dieren gekscherend.

Van Dieren, die de baas is van het Wrakkenmuseum in het Terschellingse dorp Formerum, bezit zelf ook een deel van een torpedo. Hij zit zelf daarom ook niet te wachten op dit stuk wapentuig. Ook het scheepswrak hoeft hij niet, zei hij. "Ik heb al genoeg troep", lacht de verzamelaar.

Ster advertentie
Ster advertentie