Binnenland
NTR

Gele dip met kappertjes, naar recept van Charlotte Kleyn

foto: Charlotte Kleynfoto: Charlotte Kleyn
  1. Nieuwschevron right
  2. Gele dip met kappertjes, naar recept van Charlotte Kleyn

Voedselhistorica Charlotte Kleyn schreef een boek over de geschiedenis van eten onderweg, Trek. Naar de studio van Mangiare! heeft ze een zelfgemaakte dip meegenomen, uit het hoofdstuk Picknick. Het recept is gebaseerd op een koude soep uit Santorini.

Mangiare over Eten onderweg en Alles over groenten - Mangiare!

Charlotte: "Het woord picknick komt uit het Frans en betekende heel lang iets anders. Het betekende dat je iets meenam op bezoek, of in een restaurant de rekening deelde.

Het buiten eten kwam op in de Renaissance, toen zag je het al op schilderijen. Het werd echt groot in de 19e eeuw, tijdens de industrialisatie. Mensen verlangden naar parken en buiten."

Het recept van de spliterwtendip van Charlotte is gebaseerd op een recept van koude soep uit Santorini. Op Santorini eten ze de dip meestal met kappertjes en gesnipperde rauwe ui erbovenop, maar Charlotte koos voor de combinatie kappertjes, zoete gekaramelliseerde ui en gebakken dille.

Ingrediënten

- 150 gram gele spliterwten (of lathyrus- erwten)
- 1 laurierblad
- 4 eetl. lekkere olijfolie + extra voor serveren
- 2 knoflooktenen, geperst
- snufje kurkumapoeder
- zwarte peper, versgemalen
- 1 grote rode ui, in dunne ringen
- 1⁄2 bosje dille, grofgehakt
- 1 eetl. kappertjes in azijn

Charlotte: "De basis van het recept is vrij neutraal."

Bereiding

- Breng de spliterwten met het laurierblad aan de kook in genoeg water zodat de erwten 1 centimeter onderstaan. Laat zachtjes pruttelen tot de erwten gaar zijn – dat zal 30 minuten duren, voeg eventueel meer water toe. Laat de laatste 10 minuten koken zonder deksel, zodat het water verdampt. Als het goed is, zijn de erwten nu helemaal stukgekookt. Draai het vuur uit en vis de laurier uit de pan.

Geen tijd? Neem 400 gram kapucijners uit blik en sla het koken over.

- Roer de erwten glad met een lepel, voeg 3 eetlepels olijfolie, de knoflook en kurkuma toe en breng op smaak met zout en peper. Doe in een afsluitbaar bakje als je gaat picknicken.

- Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui zachtjes onder een deksel. Bestrooi met zout en laat helemaal zacht worden tot hij gekaramelliseerd is (dit duurt zeker 20 minuten). Voeg de dille toe, bak zo’n 5 minuten mee op middelhoog vuur en voeg de kappertjes toe. Laat afkoelen en doe in een afsluitbaar bakje.

Serveren

- Neem de twee bakjes en een fles olijfolie mee naar het park. Verdeel de puree over een schaal en leg het uimengsel erbovenop. Druppel er nog wat olijfolie over.

- Eet met vers platbrood, stokbrood of stukken komkommer en paprika. Of lepel gewoon zo op.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie