Binnenland
KRO-NCRV

Huisarts: 'Niet bang door boze patiënten, wel verbaasd'

  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts: 'Niet bang door boze patiënten, wel verbaasd'

Agressie tegen hulpverleners is al jaren een bron van zorg en irritatie. In het afgelopen coronajaar ging het vaker mis dan ooit, en dat is ook te merken in huisartsenpraktijken. “Mensen worden zó boos, terwijl je het goed wil doen voor iedereen”, vertelt huisarts Evelyn de Jong.

Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman gaat deze week langs bij verschillende hulpverleners die allen te maken hebben met toenemende agressie. De Jong is huisarts in Zeist waar het dagelijkse kost geworden is “dat collega’s de huid wordt volgescholden”.

Weigeren mondkapje

Zelf had ze onlangs nog een jonge man van begin 30 jaar in haar behandelkamer die weigerde een mondkapje op te doen, terwijl hij aan het hoesten was. “Dat ging mis. Hij begon te schelden - dingen die ik niet ga herhalen - en gooide zo hard met de deur dat de hele praktijk het kon horen.”

“Volgens hem zou ik hem zorg weigeren, terwijl ik hem juist wilde helpen. Maar wel onder die voorwaarde”, gaat de huisarts verder. “Hij ging vloekend en tierende naar buiten en zei een klacht in te gaan dienen.”

Noodknop

Het aantal incidenten is zo toegenomen in frequentie en hevigheid, dat er voor de veiligheid van de medewerkers een paar ingrepen gedaan zijn. “Op iedere telefoon zit een noodknop. Als je die indrukt, kunnen collega’s meeluisteren. En de bureaus staan zo opgesteld dat je altijd als eerste de kamer uit kunt komen. Zodat je niet ingesloten kan worden.”

Bang is de huisarts niet snel, maar wel stomverbaasd. “Mensen worden zo boos terwijl je ze wilt helpen. Dat gebeurt steeds vaker.” Vaak gaat het aan de telefoon al mis, vertelt De Jong. “Mensen zijn dwingend. Ze eisen direct gezien te worden en weigeren algemene triagevragen te beantwoorden. Inmiddels weten we niet meer beter dan dat mensen zich zo gedragen tegen ons.”

Luister naar de reportage:

Video niet beschikbaar

Verslaggever Thomas Schuurman ging ook langs bij de brandweer in Rotterdam:

Rotterdamse brandweerman over rellen: 'We moesten rennen voor ons leven'

Rotterdamse brandweerman over rellen: 'We moesten rennen voor ons leven'

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie