Binnenland
KRO-NCRV

Rotterdamse brandweerman over rellen: 'We moesten rennen voor ons leven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rotterdamse brandweerman over rellen: 'We moesten rennen voor ons leven'

De Rotterdamse brandweercommandant Eric Linthuis bezoekt samen met Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman de plek waar het eind november helemaal misging. Hij en zijn collega's moesten "rennen voor hun leven" bij de rellen in Rotterdam.

Agressie tegen hulpverleners is al jaren een bron van zorg en irritatie. In het afgelopen coronajaar ging het vaker mis dan ooit, met de rellen in Rotterdam als een van de dieptepunten. Een "orgie van geweld" noemde de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb het.

"Dingen komen terug nu we hier staan", vertelt brandweercommandant Eric Linthuis op de plek waar het misging. "Je voelt de onmacht weer."

Vuurwerk en waarschuwingsschoten

"We moesten rennen voor ons leven omdat er vuurwerk werd gegooid. En naast ons werden door de politie waarschuwingsschoten gelost", gaat Linthuis verder. "Het werd voor mij en mijn manschappen onmogelijk gemaakt nog branden te blussen."

Het meest frustrerend vindt de commandant de machteloze gevoel. "Die wagens stonden in brand tegen een pand waar mensen inzaten. We konden ons werk niet doen en dat frustreert enorm."

'Op een rennen gezet'

De brandweermannen moesten hun wagen achterlaten. "We hebben de spuit neergegooid en zijn het op een rennen gaan zetten. Ik voelde nog stenen tegen de fles op mijn rug. We zochten een veilige plek en konden uiteindelijk bij collega's schuilen."

Het gebeurt allemaal in een soort waas, vertelt de commandant. "Later hoorde ik van collega's dat de angst in onze ogen stond."

Luister naar het verhaal van de Rotterdamse brandweerman:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie