Binnenland

'Zwarte Piet-expositie Persmuseum gaat gevoeligheden niet uit de weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zwarte Piet-expositie Persmuseum gaat gevoeligheden niet uit de weg'

"Met deze expositie willen we geen olie op het vuur gooien, maar historische context bieden." Dat zei Jop Euwijk, historicus van het Persmuseum vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Voor het museum stelde hij de tentoonstelling 'Zwarte Piet in de Media' samen, die vanaf morgen te bezichtigen is.

Een actueel thema gezien de recente Zwarte Pietendiscussie. "We willen alle meningen een plek geven, vooral de historische", zei Euwijk. "Wat zeiden de mensen bijvoorbeeld in de jaren 80 of in de jaren 90? De gevoeligheden gaan we niet uit de weg, maar door een goede toon proberen we er niet nog meer emoties bij te betrekken."

Samensteller Jop Euwijk vertelde over de tentoonstelling op NPO Radio 1:

De expositie bestaat onder meer uit compilaties van actuele tweets en quotes uit de media, maar er zijn ook oude filmbeelden, 100 jaar oude spotprenten en foto's te zien. "Zo zijn er beelden van de intocht uit de jaren 30 en 40", vertelde Euwijk. "Dan zie je Zwarte Piet bijvoorbeeld met een fez of een tulband op zijn hoofd of een Zwarte Piet die op een kameel rijdt."

Geen rottigheid

Het Persmuseum probeert het tentoonstelling "zo up-to-date mogelijk" te houden. "We worden regelmatig ingehaald door de realiteit", zei Euwijk. "Daarom hebben we een prikbord, waar we steeds nieuwe berichten op prikken. Want als je die allemaal wil inlijsten, kun je aan de gang blijven."

Bang voor ongeregeldheden is Euwijk niet. "Mensen mogen altijd reageren. We staan open voor alle kritiek, maar een museum is niet de plek om rottigheid uit te halen. Ik denk ook niet dat dat gaat gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie