Binnenland
NOS

Meer mensen op internet komen in aanraking met ransomware

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer mensen op internet komen in aanraking met ransomware

Het aantal mensen dat in aanraking komt met gijzelsoftware is het afgelopen jaar toegenomen. Dat meldt computerbeveiliger Kaspersky. Het bedrijf wist een ransomware-gijzeling ongeveer 2,5 miljoen keer te voorkomen.

Er is een wildgroei van het soort virussen dat bestanden of de computer ontoegankelijk maakt tot er betaald wordt, zegt tech-redacteur Joost Schellevis. "De makers hebben door dat het succesvol is en ze er veel geld mee kunnen verdienen. Tien jaar geleden had je alleen virussen waar niemand baat bij had. Er was geen verdienmodel."

'De makers hebben door dat ze er geld mee kunnen verdienen'

De afgelopen tijd kunnen de makers van de virussen dus echt geld verdienen met de virussen.

Het virus dat de meeste computers wist te besmetten is TeslaCrypt. Dat werkt hetzelfde als het virus Wannacry dat in mei veel computers infecteerde en in het nieuws kwam. "Bij TeslaCrypt moet je 500 dollar betalen als je geïnfecteerd bent. Als je dat niet betaalt, wordt het bedrag na een paar dagen verdubbeld."

Toch heeft Kaspersky ook goed nieuws. Op mobiele telefoons en tablets neemt het aantal ransomware-aanvallen juist ligt af. "Dat komt ook omdat er nog niet veel zijn. Maar dat is juist een goed teken."

Tips

Schellevis heeft een aantal preventieve tips. "Maak back-ups. Als je al die foto's en documenten nog op een andere plek hebt, dan is er niet zo veel aan de hand. Dan heb altijd nog een kopie. Daarnaast moet je natuurlijk niet op gekke linkjes klikken."

Lees verder op NOS.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie