Binnenland

Minister Schouten: aannemelijk dat mens met corona besmet is door nerts

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Schouten: aannemelijk dat mens met corona besmet is door nerts

Het is aannemelijk dat er een besmetting met het coronavirus heeft plaatsgevonden van nerts op mens, zegt minister Schouten van Landbouw. Het is niet duidelijk bij welke nertsenhouderij dit gebeurd is.

Verslaggever Jeroen Stans sprak de minister voor het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens de minister werd de kans op besmetting van nerts op mens niet groot geacht. Bij een van de medewerkers is aangetoond dat het virus overeenkomsten vertoont met het virus dat van nertsen op datzelfde bedrijf werd gevonden.

Het zou voor het eerst in Nederland zijn dat een mens door een dier is geïnfecteerd met het coronavirus. De minister kon niet zeggen hoe dat in andere landen is.

Maatregelen

Er zijn extra maatregelen afgekondigd voor nertsenhouderijen. "Alle bedrijven worden gescreend en er komt een bezoekverbod voor in de stallen." Medewerkers moesten al beschermende kleding dragen. Volgens Schouten hangt het virus niet in de lucht buiten de stallen.

Het is vooralsnog niet nodig om dieren te ruimen. "We willen eerst een breder beeld krijgen van alle fokkerijen. Ruimen is het uiterste middel, eerst willen we andere maatregelen treffen."

Varkens

Er wordt onderzoek gedaan naar andere (boerderij)dieren. De minister zegt dat er nu bijvoorbeeld ook naar varkens wordt gekeken. Ze benadrukt dat er geen varkens besmet zijn. "Maar we willen onderzoeken hoe de overdracht tussen dieren en mensen gaat."

Huisdieren

Eerder waren al katten en een hond besmet. De minister zegt dat als een huisdier besmet is, dat het dier binnen moet blijven en dat fysiek contact vermeden moet worden tot het dier beter is. "Dat is niet omdat we een groot risico voor de eigenaren zien. Besmetting van mens op mens is vele malen groter." Bij twijfel raadt ze aan om naar de dierenarts te gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie